Koliko često treba prati kosu

Ljepota i zdravlje

Koliko često treba prati kosu

Kvaliteta vaše kose određuje koliko često treba prati kosu

Ljutite se na kvalitetu kupljenih šampona i njih okrivljujete što morate svoju kosu prati skoro svakodnevno. Istina je da ima i nekvalitetnih šampona, ali kvaliteta vaše kose određuje koliko često treba prati kosu, ako je vaše tjeme i vlasište masno, možete je prati svaki dan bez da je oštetite ili previše isušite. Ali, ako je vaše tjeme i vlasište suho, a kosa tanka, suha i krhka, prat ćete je jedanput tjedno, a možda i rjeđe i svakako vam se preporučuje hranjivi pakung za kosu.

Pri izboru šampona čitajte preporuke proizvođača, tako ćete izbjeći upotrebu pogrešnih šampona. Šamponi za masnu i suhu kosu se razlikuju. Uz ispravan izbor šampona prema kvaliteti vaše kose brzo ćete i sami doći do toga koliko često treba prati kosu, još ako si uzmete dovoljno vremena da je prirodno osušite i izbjegnete feniranje, vaša kosa će vam biti zahvalna i lijepo uokviriti i istaknuti vaš prirodni izgled i šarm.

Koliko često treba prati kosu i tko je izmislio dvostruko šamponiranje

O tome imate li dugu, srednje dugu, kratku ili jako kratku kosu ovisi koliko šampona je potrebno za pranje kose. Koliko često treba prati kosu i tko je izmislio dvostruko šamponiranje, zapravo ne postoji takvo pravilo, možda je to trgovački trik da više šampona trošite i kupujete. Dvostruko šamponiranje potrebno samo onima koji rade izuzetno prljave poslove u prašini, zahtjevne poslove ili naporne treninge u kojima se iznimno puno znojite, znoj i prašina zajedno trebaju dva šamponiranja.

Ravna i tanka kosa u pravilu treba samo jedno šamponiranje, ali zato kovrčava i jaka kosa vjerojatno treba dva šamponiranja, ali ćete zato ravnu i tanku kosu vjerojatno trebati češće prati ako vam je vlasište masno. Koliko često treba prati kosu i o tome da li ju često lakirate lakom za kosu, jer lak isušuje kosu i čini je krhkom i lomljivom, pa ćete je najvjerojatnije morati prati svaki put nakon lakiranja, ako drugi dan ne želite imati slamu na glavi.

Regenerator i koliko često treba prati kosu ako je farbate ili imate perut

Regenerator (omekšivač) bi trebali koristiti svi, on oporavlja vlasi, samo izaberite kvalitetan kao i šampon i obavezno ga dobro isperite. Regenerator i koliko često treba prati kosu ako je farbate ili imate perut, za bojanu kosu, naročito ako je izbjeljujete i bojite kemijskim bojama, zatim ako je peglate, istežete i ravnate, regenerator je obavezan. Ako imate perut kosu perite šamponom protiv peruti iako bi bilo mudro posavjetovati se sa dermatologom oko mogućeg uzroka i lijeka.

Obojena kosa je isušena kemikalijama i nju trebate posebno pažljivo njegovati, ali i obojenu kosu je dovoljno prati tek svaki treći dan, da ju prečestim pranjem dodatno ne isušujete. Koliko često treba prati kosu ako vam kosa ispada ili imate ranice po tjemenu, najbolje se prvo posavjetovati s dermatologom. I naravno, kupujte kvalitetne šampone i regeneratore da ne pogoršate moguće zdravstvene implikacije ispadanja kose i nejasnih ranica, fleka ili čak možda madeža u vlasištu ili nekih drugih izraslina.

Tagovi: