Koliko često se smije raditi ct

Koliko često se smije raditi ct

Što je CT i kada se radi?

CT snimanje ili dijagnostika obuhvaća pregled pojedinih dijelova tijela ili organa pacijenta sa suvremenim dijagnostičkim uređajima koji će koristiti rendgensko zračenje, kao i pripadajuće računalne susave za njihovu rekonstrukciju, obradu te analizu. Što je CT i kada se on radi? Navedeni pregled se odnosi na dijagnostičku proceduru gdje će se uz pomoć X ili rendgenskih zraka dobiti detaljne te dvodimenzionalne slike pojedinih dijelova tijela ili organa.

Ova pretraga omogućuje specijalistu radiologije da interpretira te utvrdi postojanje patološke promjene, da vidi koliko su te iste promjene izražene, postoje li ograničenja na jedan dio ili ne, i da li su one maligne ili benigne. Kada se radi navedena pretraga? Onda kada postoji sumnja na određenu abnormalnost u tijelu pacijenta. Pretraga nudi detaljan prikaz određenih organa i tkiva, što znači da se mogu dobiti određene informacije o poremećajima u bilo kojem dijelu tijela. U primjeru, liječnici mogu koristiti navedenu pretragu kako bi se otkrio tumor, procijenila njegova lokacija, odredilo njegovo proširenje. Isto tako, pretraga može pratiti učinkovitost liječenja s određenim lijekovima.

Kako se radi CT?

Većina CT pretraga ne zahtjeva posebne pripreme. Pacijent je slobodan uzimati svoje redovite terapije, mogu jesti i piti prije pregleda. Za sami CT, osoba će ležati na motoriziranom stolu koji će se pomicati kroz otvor skenera koji je u obliku šuplje krafne. Pacijent će se pomicati kroz skener dok se uređaj samostalno kreče oko njega. Za neka snimanja stol će se pomicati postepeno i zaustaviti nakon svake napravljene snimke. Za druga snimanja stol će se neprekidno pomicati tijekom procesa snimanja.

Pacijent na sebi ne bi trebao nositi odjeću s metalnim gumbima, i on bi sa sebe trebao ukloniti nakit s područja koje se snima. Iako navedeno nije opasno, prisustvo metala može blokirati rendgenske zrake i izobličiti krajnji rezultat snimanja. Tijekom procesa snimanja pacijenta se moli da bude miran i da po potrebi povremeno zadrži dah kako bi snimke bile što jasnije. Tijekom izvođenja postupka pacijent može čuti zujanje, zvuk uređaja. Sami postupak, ovisno o području snimanja obično traje par sekundi do par minuta. Riječ je o ambulantnom postupku nakon kojeg pacijent može raditi svoje uobičajene aktivnosti bez ikakvih smetnji.

Koji su nedostaci CT pretrage?

Ovisno o mjestu same pretrage, CT može koristiti veću ili manju količinu zračenja. U primjeru, na abdomenu se koristi do 400 puta veća količina zračenja nego kod prsa. I dok novije tehnike koriste značajno manje doze, ova pretraga je i dalje odgovorna za najveći udio zračenja u današnjoj populaciji. Liječnik bi trebao unaprijed oprezno odmjeriti korist kao i rizike snimanja. CT će se općenito izbjegavati kod trudnica i manje djece. Potrebno je naglasiti kako radiokontrastno sredstvo koje se koristi u navedenoj pretrazi sadržava jod koji može izazvati tešku alergijsku reakciju ili oštećenje na bubregu.

Da li je navedenu pretragu potrebno ponavljati? U većini slučajeva odgovor je ne. Kada se uspostavi dijagnoza, često se određuje liječenje. Ponekad se putem ove pretrage može pratiti napredak u liječenju, iako se isto većinom izbjegava. Gdje se navedena pretraga može napraviti? Kada liječnik uz pomoć uputnice uputi pacijenta na navedenu pretragu, ona se može napraviti u bolnicama ili privatnim poliklinikama. Nalazi se ovisno o mjestu snimanja dobivaju isti dan ili za par dana.


Tagovi: