Kolagen – što je i zašto ga tijelo treba

Kolagen - što je i zašto ga tijelo treba

Što je kolagen?

Kolagen je jedan od najzastupljenijih proteina u našemu tijelu i nalazi se u cijelome tijelu. Ima različite uloge od kojih je svaka od njih bitna i važna za normalno funkcioniranje tijela, što uključuje održavanje strukture kože i zgrušavanje krvi. Posljednjih godina se on jako koristi kao dodatak prehrani te kao sastojak u šamponima i losionima za tijelo. Kolagen čini otprilike jednu trećinu njegovog proteinskog sastava. Ovaj protein čini građu svih kostiju, mišića, ligamenata, tetiva i kože, te ga ujedno možemo pronaći u ostatku tijela, posebice u krvnim žilama, zubima te rožnici oka.

On se može opisati kao lijepilo koje sve ove stvari drži zajedno. Sama riječ kolagena dolazi od grčke riječi kolla koja u prevođenom smislu znači lijepilo. Ovaj protein osigurava strukturu velikom dijelu vašeg tijela, uključujući kosti, kožu, tetive i ligamente. U nastavku članka ćemo vam više reći o tome zašto tijelo treba ovaj protein, kako i koliko ga se uzima, te koje namirnice ga sadrže.

Zašto tijelo treba kolagen?

Kolagen se dijeli u najmanje 16 vrsti, od koji su četiri glavna tipa su tip I, II, III i IV. i oni su najčešći u našemu tijelu. Tip I. kolagena tvori 90% kolagena u tijelu te je napravljen od gusto zbijenih vlakana. Ovaj tip čini strukturu kože, kostiju, tetiva, vlaknaste hrskavice, vezivnog tkiva te zubiju. Tip II. je napravljena od labavije zbijenih vlakana i nalazi se u elastičnoj hrskavici, koja ublažava zglobove. Tip III. podržava strukturu mišića, organa i arterija. Dok tip IV. kolagen filtrira kožu i nalazimo ga u svim slojevima kože. Kako sve više starimo, tako naše tijelo proizvodi sve manje i manje kvalitetnog kolagena.

Jedan od vidljivih znakova je kada koža postaje sve manje čvrsta i gipka kao što je to prije bila dok smo bili mlađi. Hrskavica također slabi s godinama, što možete vidjeti prema tome kada vam koljena i zglobovi budu bolniji i slabije odnosno sporije se krećete.

Kako uzimati kolagen?

Sav kolagen počinje kao prokolagen te ga tijelo proizvodi na način da kombinira dvije vrste aminokiselina, a to su prolin i glicin. Kako bi tijelo proizvelo više kolagena i osiguralo dovoljnu zalihe, možete to osigurati na način da unosite više bitnih hranjivih tvari, a to su: vitamin C koji možemo pronaći najviše u agrumima, zatim prolin kojeg možemo pronaći u bjelanjcima, mliječnim proizvodima, gljivama, šparogama, kupusu i pšeničnim klicama, glicin koji se nalazi najviše u svinjskoj i pilećoj koži, želatini te u raznim proteinskim namirnicama, i naravno​​ bakar kojeg nalazimo u mesu životinjskih organa, leći, sjemenkama sezama, kakau u prahu te u indijskim oraščićima.

Naravno, tijelo naše treba i proteine koje sadrže u sebi aminokiseline kako bi moglo stvarati ove proteine, a namirnice poput peradi, plodova mora, mliječni proizvodi, tofu i mahunarke sadrže u sebi najviše tih aminokiselina. No, ujedno možete i uzimati kolagen u obliku suplemenata, no najbolje vam je i da se hranite balansiranom prehranom i unoseći stvari koje su vašemu tijelu potrebne kako bi proizvelo ovaj protein.


Tagovi: