Koje role kupiti

Sport

Koje role kupiti

Koje role kupiti

Rolanje je veoma popularna fizička aktivnost, za koju su vam potrebne role. Naravno, nije svejedno koje role kupiti s obzirom na mnogo faktora o kojima ovisi udobnost vožnje, a posebno sigurnost prilikom vožnje. Od kada su se role i rolanje pojavile, odmah su osvojile srca mnogih djevojčica i djevojaka.

Danas rolanje nije rezervirano za žene, već se u velikom broju rolanjem bave i muškarci. Fizička aktivnost veoma je važna za zdravlje svakog čovjeka, a ta činjenica polako ali sigurno osvaja sve veći dio populacije. Dugo se povlačio problem pretilosti i nezdravog načina života, posebno među mladima. Na sreću taj trend se zaustavio i sve više mladih ljudi prihvaća savjete o svakodnevnom kretanju, na bilo koji način kako bi se povećala prosječna dnevna aktivnost. Upravo je rolanje jedan od najčešćih oblika fizičke aktivnosti koju biraju mladi ljudi. Bez obzira bili početnik ili imate iskustva sa rolanjem, jednako vam je važno koje role kupiti kako bi do kraja mogli uživati u rolanju.

Kako odlučiti koje role kupiti

Kod odabira koje role kupiti, treba voditi računa o dva segmenta. Prvi segment koji je na neki način zanemaren je cipela ili dio u koji stavljamo svoje stopalo. Drugi segment o kojem vodimo računa kada kupujemo role je donji dio, gdje se nalaze kotači i lageri. Za lagere i vrstu kotača se najčešće smatra kako su to najvažniji dio rola koji preuzima funkcije važne za udobnost prilikom vožnje. Međutim iako to nije netočna tvrdnja, za udobnost je možda i važnija cipela. Dakle, kada birate koje role kupiti neka cipela bude savršenih dimenzija, niti tijesna niti prevelika.

Za tijesnu cipelu znamo kakve posljedice ostavlja, dok će prevelika cipela rezultirati plesanjem stopala što direktno utječe na nestabilnost prilikom rolanja. Nestabilnost je najmanje poželjna kod rolanja, jer će sigurno rezultirati padom. Kotače je najbolje odabrati silikonske, jer su mekši od plastičnih i samim time daju bolji ugođaj prilikom vožnje. Silikonski kotači uglavnom dolaze u skupljim varijantama rola, koje onda podrazumijevaju i kvalitetnije lagere za kotače.

Koje role kupiti za početnike

Za nekoga tko tek počinje možda i nije najvažnije koje role kupiti. Jednostavno, ako ste početnik vi tek trebate naučiti osnovne pokrete i vaše rolanje će biti veoma sporo. Pri sporom rolanju, ne primjećuje se velika razlika u udobnosti između rola sa silikonskim i rola sa plastičnim kotačima. Dakle, možda je bolja opcija kupiti role sa plastičnim kotačima koje su u pravilu i nešto jeftinije. Tek kada naučite rolati, bilo bi logičnije da kupite role sa silikonskim kotačima. Koje role kupiti ovisit će o vašim financijskim mogućnostima, a i kod rola važi pravilo koliko para toliko muzike.

U svakom slučaju, najbitnije je da nađete role sa cipelom koja će vam savršeno odgovarati. Što se tiče kotača, za istu cipelu uvijek možete kupiti bolje kotače jer su kotači ionako potrošni dio rola. Problem kod kupovine rola je taj da ih ne možete dovoljno isprobati prije kupnje, pa se dobro raspitajte o pojedinom modelu rola kod prodavača ili kod drugih zaljubljenika u rolanje koji svoja iskustva često pišu na forumima.

Tagovi: