Koja životinja ima najjači ugriz

Znanost

Koja životinja ima najjači ugriz

Koja životinja ima najjači ugriz te kako se mjeri

Ugriz je važan životinjama jer je to način na koji dolaze do hrane, no isto tako je važan i za obranu. Kada je hrana u pitanju, snažan ugriz važan je kako bi se mogao ugrabiti plijen, no isto tako je važno da se plijen može savladati što osigurava hranu za samu životinju, ali i njenu obitelj. Snažan ugriz također važan je i za obranu jer u divljini često bude pravilo jačeg, o čemu često ovisi preživljavanje pojedine životinje.

Koja životinja ima najjači ugriz sigurno je zanimljiva informacija nama ljudima, no nekim životinjama to ne predstavlja toliku ulogu jer je mala šansa da će se neke životinjske vrste ikada susresti. Koja životinja ima najjači ugriz mjeri se u jedinicama koje se zovu pounds per square inch ili skraćeno PSI. Pounds per square inch prevelo bi se kao kilogrami po kvadratnom inču te se odnosi na pritisak koji se stvara na određenoj površini.

Koja životinja ima najjači ugriz i koliko je jak

Spomenuli smo već kako se mjeri jačina ugriza, no ne i koja životinja ima najjači ugriz. Spomenimo samo da je jačina čovjekovog ugriza otprilike 162 PSI te tom jačinom ugriza lako svladavamo neke stvari, hranu i slično. Koja životinja ima najjači ugriz u prirodi slovi za pobjednika krokodil, čija se jačina ugriza mjeri s otprilike 4000 PSI. Time definitivno odnose pobjedu u kategoriji najjačeg ugriza te zahvaljujući jačini ugriza lako svladavaju plijen poput zebra i sličnih velikih životinja. I dok su krokodili mesožderi i njegov mu ugriz omogućava lako hranjenje, sljedeći na listi životinja sa najjačim ugrizom su nilski konji.

Nilski konj ima ugriz jačine otprilike 2000 PSI, čime bi vrlo lako mogao samljeti kosti raznih životinja. No, iako ima tako snažan ugriz, ta je životinja biljojed, iako je bilo zabilježenih slučajeva na druge životinje pa i ljude. Nakon nilskog konja, sljedeći na listi je jaguar s 1500 PSI, a slijedi ga grizli s 1200 PSI jačine.

Koja životinja ima najjači ugriz ne ovisi o veličini

Krokodil je definitivno pobjednik u kategoriji koja životinja ima najjači ugriz. Jednom kada se krokodil dočepa plijena, gotovo je sigurno da je za tu životinju priča završena. Svojom jakom čeljusti lako ugrize plijen, koji se iz tog stiska ne može više izvući. Ono što taj plijen dovrši je kotrljanje koje krokodil izvodi čime se životinji obično potrga vrat. Krokodili su evolucijski ostali nepromijenjeni milijunima godina te su vjerojatno najbliže onome što su nekad dinosauri bili zbog čega nas zapravo ne čudi da je on koja životinja ima najjači ugriz.

Najjači ugrizi u životinjskome svijetu pripadaju prvenstveno mesožderima, no vidjeli smo ranije u tekstu da i biljojedi mogu upasti u kategoriju životinja s najjačim ugrizima. Iako postoje i mnogo veće životinje nego što su krokodili, kao što su recimo neke vrste kitova koji mogu imati itekako velike zube, no to ne znači da ih automatski mogu i koristiti te oni stoga uopće nisu ni na popisu ugriza.

Tagovi: