Koja je najbrža životinja

Znanost

Koja je najbrža životinja

Koja je najbrža životinja među kopnenim životinjama

Životinjski svijet nas fascinira nekim svojim sposobnostima koje su nama ljudima nedostižne, a njima su uvjet opstanka. Još u osnovnoj školi su nas naučili da je najbrži Gepard ( Acinonyx jubatus ), velika afrička mačaka koja u startu, u roku od samo tri sekunde postiže brzinu od 100 kilometara, a u trku dosežu i 120 kilometara na sat no taj tempo ne mogu držati dugo. Nešto je poljuljalo ovo prvo mjesto.

Naime, najnovija istraživanja na koledžu Pomona u Kaliforniji su u najnovijoj studiji otkrili da je životinjskog kralja brzine s trona zbacila obična uš ili grinja. Koja je najbrža životinja postaje jasno kada usporedimo rezultate studije; Kalifornijska uš, Paratarsotomus macropalpis, veličine zrna sezama (3mm), može preći razdaljinu 322 puta dulju od duljine svoga tijela, što je ekvivalent brzini od 2.100 kilometara na sat. Koja je najbrža životinja, neki bi rekli “lako je biti sićušan i skakati”, gepard je i dalje kralj brzine.

Koja je najbrža životinja u nebeskim visinama

I gospodari nebeskih brzina imaju svoga apsolutnog šampiona, a to je Sivi Sokol ( Falco peregrinus ) koji doseže brzine u letu i do 300 kilometara na sat, a time je i najbrža životinja na svijetu, ako izuzmemo malu kalifornijsku uš. Koja je najbrža životinja u nebeskim visinama, kada govorimo o ovako velikim brzinama, važno je napomenuti da sivi sokol ove brzine postiže samo u lovu, kada se obruši na plijen, ali to dodatno podcrtava da je brzina životinjama uvjet opstanka.

Ako nojevi postižu brzinu do 95 kilometara na sat, europski zec 60 kilometara na sat, lav oko 80 kilometara na sat, moramo se diviti sivom sokolu. Koja je najbrža životinja je impresivan podatak za istraživače koji uz brzinu prate i izdržljivost kod ptica selica koje moraju prijeći ogromne udaljenosti u svojim seobama. Tako su 2011. godine znanstvenici su pratili jato Velikih šljuka na putu iz Švedske do centralne Afrike, nevjerojatno je to da su prešle oko 6.760 km, brzinom od 97 km/h bez odmaranja.

Koja je najbrža životinja u vodenom svijetu

Crni marlin ( Makaira indica ) treba dobiti zasluženo mjesto među najbržim ribama na svijetu. Koja je najbrža životinja u vodenom svijetu, naime na većini ozbiljnih stranica nailazimo na podatak da je najbrža riba vrsta sabljarke koja postiže brzinu u vodi od 97 kilometara na sat, pa se spominje vrsta lepezaste sabljarke koja pliva brzinom 109 kilometara na sat. Crni marlin je sličan sabljarkama ali pliva čak 130 kilometara na sat i apsolutno je najbrža riba na svijetu.

Koja je najbrža životinja, za opstanak je jednako važno za gospodare neba, vladare vodenih svjetova kao i kopnene kraljeve životinja. Nagon za životom, za opstankom održava i pokreće ove najbrže vrste uvijek iznova. Nitko im ne daje nagrade, priznanja i zlatne medalje. U životinjskom svijetu nagrada za brzinu i izdržljivost je život. U prirodi vladaju zakoni jačega i izdržljivijega, nema sentimenata, tko ne izdrži, taj nažalost ne preživi. U životinjskom svijetu brzina čuva život.

Tagovi: