Karcinom želuca – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Karcinom želuca - uzrok, simptomi, liječenje

Karcinom želuca – uzrok

Želudac je važan dio probavnog sustava. Nalazi se u gornjem dijelu trbuha, a glavna mu je uloga u procesu probave hrane. Kada se pojave bolovi u trbuhu, to može biti posljedica problema poput refluksa ili opasnijih bolesti poput raka. Karcinom želuca uzrokuje abnormalni rast stanica. Razvija se sporo i prije nego što se pojavi vide se prekancerozne promjene na sluznici. Budući da te promjene rijetko uzrokuju simptome, prolaze nezapaženo, što dijagnozu čini većim izazovom. Karcinom želuca također se može proširiti na jetru, gušteraču, debelo crijevo i pluća.

Razlikujemo dvije vrste raka želuca: Adenokarcinome dijelimo na intestinalne i difuzne. Intestinalni tip koji je posljedica kronične upale želuca i povezan s infekcijom H. pylori. Tip adenokarcinoma prisutan je u 95% slučajeva tumora želuca i najčešće pogađa muškarce u dobi od 60 do 70 godina. Kad je u pitanju difuzni tip, javlja se kod mlađih osoba oba spola, ali ima agresivnije djelovanje. Osim adenokarcinoma, u želucu se mogu pojaviti i druge vrste malignih tumora, poput limfoma, koji se dijagnosticiraju u 3% slučajeva.

Karcinom želuca – simptomi

Iako nema specifičnih simptoma koji bi doveli do brze dijagnoze raka želuca, neki znakovi mogu ukazivati ​​na razvoj tumora. U većine bolesnika bolovi se javljaju u abdomenu, u dubini želuca. Povraćanje krvi javlja se u 15% slučajeva raka želuca. Ostali simptomi uključuju gubitak apetita, nagli gubitak težine, otežano gutanje hrane, umor, osjećaj težine u želucu, žarenje i žgaravicu, mučninu, povraćanje i stalni osjećaj sitosti. Krv je prisutna i u stolici koja je tamne boje i tjestaste teksture. Ali budući da je većina ovih simptoma prisutna i kod nekoliko drugih benignih bolesti, poput čira, njihovo je zanemarivanje vrlo često.

Kada je karcinom želuca u poodmakloj fazi, mogu se pojaviti i drugi simptomi, kao što su: veći volumen trbuha, čvorovi u području pupka, bolovi u kostima, povećanje jetre, mučnina, povraćanje, otežano disanje, kašalj. Ako simptomi poput bolova u trbuhu, probavnih smetnji i naglog gubitka težine ne nestanu za nekoliko dana, potreban je pregled. Kada se karcinom želuca rano dijagnosticira, postoji velika vjerojatnost uspješnog izlječenja. Zato je važno upoznati se s postojećim simptomima i obratiti se liječniku specijalistu koji će postaviti dijagnozu.

Karcinom želuca – liječenje

Kada se simptomi počnu pojavljivati, to obično znači da je rak već u uznapredovalom stadiju. Kako biste na vrijeme otkrili karcinom želuca, ne smijete zanemariti prisutnost ozbiljnih simptoma, poput povraćanja krvi, već se obratite liječniku specijalisti. Dijagnoza se postavlja endoskopijom gornjeg probavnog sustava. Ako se dijagnoza raka želuca potvrdi, možda će biti potrebne dodatne pretrage kako bi se procijenilo je li se tumor proširio. Mogućnost liječenja raka želuca ovisi o stadiju i koliko je bolest uznapredovala. Osim toga, liječnik uzima u obzir zdravlje pacijenta.

Što se ranije tumor otkrije, veće su šanse za izlječenje kirurškim zahvatom. Vrsta operacije za karcinom želuca uključuje uklanjanje ranog stadija tumora iz sluznice želuca, uklanjanje dijela želuca, uklanjanje limfnih čvorova zahvaćenih rakom, potpuno uklanjanje želuca. Kako biste smanjili rizik od razvoja raka želuca, važno je izbjegavati konzumaciju konzervirane hrane, uključiti voće i povrće u svakodnevnu prehranu, ne pušiti i paziti na tjelesnu težinu u skladu s godinama.

Tagovi: