Karcinom štitnjače – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Karcinom štitnjače - uzrok, simptomi, liječenje

Što je karcinom štitnjače

Maligni tumori mogu zahvatiti bilo koji organ u tijelu. Da bismo razumjeli što je karcinom štitnjače, prvo moramo znati što je štitnjača. To je žlijezda koja se nalazi na prednjem dijelu vrata, ispod grkljana. Proizvodi dva hormona, trijodtironin (T3) i tiroksin (T4). Ovi hormoni su važni u svim fazama života, a također igraju važnu ulogu u drugim funkcijama kao što su spavanje, pamćenje, tjelesna temperatura i metabolizam. Karcinom štitnjače je zloćudni tumor koji se nalazi u ovoj žlijezdi, u prednjem dijelu vrata. Obično se javlja između 20. i 55. godine života. Češći je kod žena, gotovo 3 puta više nego kod muškaraca. Ova bolest nastaje kada stanice štitnjače dožive određene mutacije i počnu se razmnožavati, što dovodi do pojave čvorića koji s vremenom rastu. Bolest se obično razvija na 4 različita načina, a to su papilarni, folikularni, medularni i anaplastični karcinomi. Papilarni karcinom javlja se u 80% slučajeva. Nije jako agresivan, razvija se vrlo sporo i obično se otkrije tijekom rutinskog pregleda. Kada se pojave metastaze, obično su prvi zahvaćeni limfni čvorovi. Folikularni karcinom je najčešći. Manifestira se nakon 35. godine života i tu postoji veći rizik od metastaza. U težim slučajevima metastaze prvo zahvaćaju pluća, a zatim kosti. Anaplastični karcinom je najrjeđi i najagresivniji tumor štitnjače koji najčešće pogađa osobe starije od 65 godina. Ubrzanog je rasta te se u kratkom vremenu pojavljuju metastaze na kostima, jetri i plućima.

Karcinom štitnjače simptomi

Svatko može oboljeti od raka štitnjače, a rizične skupine su bolesnici s obiteljskom poviješću te bolesti, osobe s rastućim čvorićima, osobe starije od 40 godina te osobe koje su bile podvrgnute zračenju vrata ili prsnog koša, osobito tijekom djetinjstva i adolescencije. Važno je imati na umu da čak i ako postoje čimbenici rizika, to ne znači nužno da će osoba razviti karcinom štitnjače. Ali postoje slučajevi u kojima se preporučuje redovito medicinsko praćenje. Početni simptom za karcinom štitnjače je pojava čvorića na prednjem dijelu vrata gdje se ova žlijezda nalazi. Obično se čvorić pomiče kada osoba proguta tekućinu ili hranu. Javljaju se simptomi kao što su bol, crvenilo i upala. U uznapredovalim slučajevima mogu se pojaviti sljedeći simptomi: oteklina ili kvržica na vratu s abnormalnim rastom, promuklost, promjena glasa, poteškoće s gutanjem, stalni kašalj koji nije povezan s prehladom, oteklina na vratu, problemi s disanjem i osjećaj gušenje. Kod nekih benignih kvržica mogu se pojaviti i neki od ovih simptoma, pa ako napipate kvržicu u predjelu vrata, trebate zakazati pregled kod specijaliste kako bi se obavio pregled i postavila točna dijagnoza.

Kako se liječi karcinom štitnjače?

Gotovo 90% čvorova štitnjače su benigni, dok je preostalih 10% maligno. Budući da je
karcinom štitnjače vrlo čest, glavni oblik liječenja je operacija. Na taj se način djelomično ili potpuno odstranjuje štitnjača zahvaćena malignim tumorom. Ovisno o stadiju i prisutnosti metastaza, indicirano je i uklanjanje limfnog tkiva u toj regiji kako bi se izbjegao povratak bolesti. U određenim slučajevima, kada postoji veća vjerojatnost recidiva ovog zloćudnog tumora, potrebno je indicirati liječenje radioaktivnim jodom. Imunoterapija, kemoterapija i radioterapija su metode liječenja vrlo agresivnih tumora s višestrukim recidivima. Za većinu tumora štitnjače šanse za izlječenje su velike, osobito u ranim fazama bolesti. Zato je važno upoznati se s promjenama i simptomima koji mogu ukazivati ​​na razvoj ove bolesti. Kako je
karcinom štitnjače tiha bolest, vrlo je važno znati spada li osoba u rizičnu skupinu, a osim toga potrebno je samopregledom utvrditi eventualne promjene u predjelu vrata i potražiti pregled kod liječnika specijaliste.

Tagovi: