Kalcifikati u dojkama – uzrok, simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Kalcifikati u dojkama - uzrok, simptomi i liječenje

Kalcifikati u dojkama uzrok

Kalcifikati u dojkama su nakupine kalcija, te su vidljivi prilikom pregleda mamografijom i najčešće su pokazatelj kako žena ima potencijalni rizik za razvijanje raka dojke. Kalcifikate je jako teško i gotovo nemoguće osjetiti fizički na dojci, već ih se može otkriti na mamografiji. Ne postoji točan izričit uzrok nastanka kalcifikata na tkivu dojke, no poznato je kako nisu uzrokovani unošenjem prevelike količine kalcija putem prehrane ili zbog uzimanja suplemenata koji sadrže kalcij.

Najčešće se razvijaju kod žena koje prijeđu 50 godina starosti, no postotak pojave kalcifikata je značajan i kod mlađih žena. Žene koje su imale ozljedu dojke ili nesreću, možda infekciju dojki ili slično koja potječe iz žila dojke, također i operaciju dojki imaju veću mogućnost da im se pojave kalcifikati u dojkama.

Žene koje su prethodno liječile rak dojke, također moraju pripaziti na to da im se ne bi pojavili kalcifikati na dojkama. Upravo je iz tog razloga jako bitno obavljati redovne samopreglede, ali još bitnije preglede mamografije jednom godišnje, kako bi se komplikacije i pojava kalcifikata otkrile na vrijeme te pratile promjene i započelo liječenje ukoliko je potrebno.

Kalcifikati u dojkama simptomi

Većina žena ni ne zna da postoje kalcifikati u dojkama zato što ne uzrokuju nikakve simptome. Nastanak kalcifikata na dojkama može se uočiti jedino pomoću redovnog pregleda mamografije. Postoje dvije vrste kalcifikata na dojkama: makrokalcifikati i mikrokalcifikati. Mikrokalcifikati su male nakupine kalcija koji mogu biti raštrkani po tkivu dojke i nepravilno raspoređeni, mogu biti na jednom mjestu te mogu biti znak kako kod žene postoji rak dojke.

Ako se pojave kalcifikati u dojkama na mamografiji, najbitnije je od svega napraviti dodatne potrebne pretrage i testove te provjeriti događaju li se kakve promjene na tkivu dojke. Dodatne pretrage magnetska rezonanca dojke, UZV dojke, biopsija dojke, uz mamografiju mogu otkriti promjene na dojkama na vrijeme te na taj način mnogim ženama spasiti život, otkrivanjem raka dojke na vrijeme, momentalnim pretragama i liječenjem koje slijedi ubrzo.

Makrokalcifikati su okrugle i jasno vidljive nakupine kalcija koje mogu biti raštrkane po tkivu dojke, najčešće se pojavljuje ova vrsta kalcifikata i on se ne povezuju sa rakom dojke i najčešće nisu potrebne dodatne pretrage i testovi. No i dalje je važno redovno pratiti stanje dojki mamografijom zbog mogućih promjena u stanicama tkiva dojke.

Kako se liječe kalcifikati u dojkama

Većinom se kalcifikati u dojkama ne trebaju liječiti, no zato je važno obavljati redovne jednogodišnje preglede mamografije kako bi vaš liječnik mogao usporediti nalaze prethodnog pregleda sa nalazima na pregledu koji se odvija. No, ako se u kojem slučaju na daljnjim pretragama i testiranjima ustvrdi kako su vaši kalcifikati u dojkama kancerogeni, tada ćete posjetiti onkologa koji će vas nastaviti dalje liječiti.

Najčešći rak dojke koji se može razviti iz kalcifikata na dojkama je duktalni karcinom in situ, to znači da je u stanju mirovanja i kako se se ne bi trebao širiti. Dakle, liječenje raka dojke obuhvaća pomno motrenje tkiva dojke kako bi se detektirale bilo kakve promjene na vrijeme te kako bi se zahvaćeno tkivo odstranilo kirurški, te kako bi se započelo efektivno liječenje kao što je zračenje ili kemoterapija.

Vaš onkolog će vas savjetovati o operaciji, o daljnjim kontrolama i pregledima, te o načinu liječenja. Nastanak kalcifikata na dojkama se ne može spriječiti niti možete išta učiniti kako biste njihov razvoj spriječili, no baš je zato jako bitno na vrijeme obavljati sve potrebne preglede dojki, posebice mamografiju, kako bi se na vrijeme otkrile zloćudne promjene, te da se na vrijeme započne sa potrebnim liječenjem žene ako je to potrebno.

Tagovi: