Kako znati jesam li trudna

Kako znati jesam li trudna

Jesam li trudna ili je to samo još jedan PMS

Predmenstrualni sindrom i početni rani simptomi trudnoće mogu nalikovati jedni na druge, pa se žene koje pate od PMS-a često pitaju, jesam li trudna ili je to samo još jedan PMS, a ako i priželjkuju trudnoću obično sa početkom menstrualnog krvarenja samo razočarano uzdahnu, nadajući se dalje. PMS simptomi uključuju bolne i osjetljive grudi, naročito osjetljive bradavice i do tjedan dana prije mjesečnice su vrlo slične ranim simptomima trudnoće, pa je lako pomisliti da ste možda trudni.

Ako je rana trudnoća, možete biti izrazito osjetljivi na mirise, a toga kod PMS-a nema, ali žudnja za nekom hranom može biti simptom i rane trudnoće i PMS-a, s tim da se kod rane trudnoće češće javlja averzija prema određenoj hrani. Bolni grčevi u donjem dijelu trbuha se također mogu javiti i kod rane trudnoće i kod PMS-a i po ničem se ne razlikuju, zato se žene s pravom i sumnjom pitaju, jesam li trudna.

Nameće li izostanak mjesečnice pitanje jesam li trudna

Oduvijek se izostanak mjesečnice smatrao glavnim indikatorom trudnoće, no danas znamo da to nije tako, jer mjesečnica može izostati iz mnogo vrlo različitih razloga i uzroka, pa se u to ne bi trebala pouzdavati nijedna žena (hormonalni poremećaji, bolesti maternice i jajnika, tumori). Pogotovo ako spadate u skupinu žena koje i inače imaju neredoviti i neuredan menstrualni ciklus. Iz ovoga je jasno da nema razloga da strepite od toga nameće li izostanak mjesečnice pitanje jesam li trudna.

Mučnina i povraćanje su kod mnogih žena prvi vjesnici rane trudnoće, a toga kod PMS-a nema, ali ima želučanih tegoba koje mogu tomu nalikovati. Ako učestalo mokrite možda se trebate zapitati jesam li trudna, jer učestalo mokrenje se događa zbog trudničkih hormonalnih promjena i nikada ne prati PMS, ali prije toga treba provjeriti da nije neka urinarna infekcija i lažna uzbuna. Neobjašnjiv i neuobičajeni umor je zajednički i ranoj trudnoći i PMS-u, s tim da je takav umor kod trudnica izraženiji i intenzivniji.

Što napraviti kada vas muči pitanje jesam li trudna

Uključujući sve navedene simptome, kod sumnje na trudnoću, bez obzira da li je priželjkujete ili strepite od nje najvažnije je ostati smirena i razborito postupati. Što napraviti kada vas muči pitanje jesam li trudna, kao prvo pričekajte 10 dana do dva tjedna, ako se mjesečnica ne pojavi, možete napraviti kućni test koji možete kupiti u svakoj ljekarni. Ako je test negativan pričekajte mjesečnicu, ako menstrualno krvarenje stvarno izostane, najbolje je da odete na ginekološki pregled.

Iako neke žene stvarno mogu osjetiti rane znakove trudnoće, u većini slučajeva to može biti lažna uzbuna, a i sam izostanak menstruacije ne mora uvijek biti znak trudnoće, može biti znak nekog poremećaja ili čak ozbiljnije bolesti. Umjesto da se pitate jesam li trudna ili je li to znak preuranjene menopauze, jer i to se može dogoditi, radije otiđite ginekologu koji će uzeti anamnezu, pregledati vas, uputititi na potrebne dodatne preglede i pretrage i raspršiti sve vaše sumnje, dileme i brige.


Tagovi: