Kako znati da su beze kore gotove

Kako znati da su beze kore gotove

Što su beze kore?

Beze kore su ključni sastojak mnogih slastica, a nastale su u Francuskoj. Ovaj desert sastoji se od samo nekoliko sastojaka - bjelanaca i šećera, ali tehnika izrade je ključna za postizanje savršene teksture. Prvo se bjelanca tuču dok ne postanu čvrsta, ali ne tvrda, a zatim se postupno dodaje šećer dok smjesa ne postane gusta, sjajna i tvrda. Ova smjesa se zatim oblikuje u pločice ili kore na papiru za pečenje te se peče na niskoj temperaturi u pećnici. Vrijeme pečenja može varirati, ali obično traje sat do sat i pol. Bitno je da se beze peku polako na niskoj temperaturi kako bi se postigla hrskava vanjština, ali mekana unutrašnjost. Nakon pečenja, beze kore se obično ostavljaju da se ohlade u isključenoj pećnici kako bi zadržale svoju hrskavost. Kada su kore gotove, mogu se koristiti na različite načine. Često se koriste kao baza za torte, gdje se slažu slojevi kora s kremom ili voćem između njih. Također se mogu koristiti kao samostalni desert, posluženi s tučenim vrhnjem, svježim voćem ili preliveni umakom od voća.

Beze kore - sastojci

Glavni sastojci za beze kore su bjelanci i šećer. Osim bjelanaca i šećera, mogu dodati i drugi sastojci. Jedno od njih je ekstrakt vanilije koji daje kori bogatiji okus i aromu vanilije. Može se dodati i limunov sok koji dodaje kiselost koja pomaže stabilizirati bjelanca i povećava njihovu snagu, što rezultira stabilnijom smjesom. Ponekad se dodaje i malo kukuruznog škroba kako bi se beze kore dodatno stabilizirale i postigla hrskava vanjština. U nekim receptima se dodaje prah za pecivo kako bi se osiguralo da kore ostanu lagane i prozračne. Može se dodati mala količina soli kako bi se poboljšao okus i stabilizirala smjesa bjelanaca. Kod pripreme kora trebati će vam zdjele u kojima ćete pomiješati suhe i mokre sastojke, te isto tako će vam trebati kalup odnosno lim u kojemu ćete peći kore. Također, za pečenje kora će vam trebati i papir za pečenje kako biste osigurali da se kore ne budu zalijepile za lim.

Beze kore - recept

Od sastojaka za beze kore će vam trebati 4 jaja odnosno bjelanka te 200 grama šećera. Dodatno možete dodati pola žlicicd ekstrakta vanilije i prstohvat soli. Prvo zagrijte pećnicu na 120°C i obložite lim za pečenje papirom za pečenje. U velikoj zdjeli tučite bjelanca i prstohvat soli mikserom dok ne postanu čvrsta i tvore stabilne vrhove. Postupno dodajte šećer u bjelanca dok ne dobijete sjajnu, gustu smjesu. Dodajte ekstrakt vanilije i nježno promiješajte da se sjedini. Smjesu bjelanaca rasporedite na pripremljeni lim u obliku kruga ili pravokutnika, ovisno o vašim željama. Možete koristiti žlicu ili vrećicu za ukrašavanje s otvorom od oko 1 cm da oblikujete kore. Stavite lim u zagrijanu pećnicu i pecite beze kore 1 do 1 i pol sata, ili dok ne postanu hrskave i suhe izvana, ali još uvijek mekane iznutra. Pazite da ne prepečete, jer bi se kore mogle osušiti. Nakon pečenja, isključite pećnicu i ostavite kore unutra da se polako ohlade, što će im pomoći da zadrže hrskavu vanjštinu. Kada su kore potpuno ohlađene, možete ih koristiti kao bazu za torte ili ih poslužiti kao samostalni desert s tučenim vrhnjem i svježim voćem.


Tagovi: