Kako znati da je klima u autu prazna

Kako znati da je klima u autu prazna

Zašto klima uređaj u autu ne hladi?

Dolaskom toplijih mjeseci povećava se potreba za korištenjem klima uređaja u vozilu. Zahvaljujući ovom sustavu možemo udobnije putovati, kako ljeti tako i zimi. Jedno od čestih pitanja je zašto klima uređaj u autu ne hladi? Neugodan miris, slab protok zraka, performanse slabije od očekivanih i povećana potrošnja goriva pokazatelji su da postoji problem koji treba riješiti. Ako uređaj u automobilu ne hladi, jedan od razloga može biti prljav ili začepljen filter. U tom slučaju možete ga sami očistiti ili promijeniti. Drugi uzrok može biti curenje rashladne tekućine. Iako u nekim slučajevima možete jednostavno pristupiti kvaru i popraviti ga, veći kvarovi zahtijevaju stručnu intervenciju. Ako se ne održava pravilno, može uzrokovati neugodne zvukove (obično povezane s problemima filtera); stvoriti blokade protoka zraka; izazvati curenje tekućine iz kompresora; dovesti do velikog nakupljanja bakterija i gljivica; učiniti hlađenje neučinkovitim; stvaraju neugodne mirise u vozilu. Glavni aspekti koje morate osigurati su promjena filtra i temeljito čišćenje zračnih kanala.

Kako prepoznati da je klima u autu prazna?

Kako prepoznati da je klima u autu prazna? Mogući znakovi koji upozoravaju na problem su sljedeći: hladan zrak ne dopire do kabine; curenje tekućine; povećana potrošnja goriva; zraka ne izlazi tako snažno ili redovito kao inače; nedovoljno rashladnog sredstva; filter ne radi ispravno. Kako bi ispravno radio, uvijek morate voditi računa o rashladnoj tekućini koja je odgovorna za cijeli proces. Ako osjetite neugodan miris kada uključite klimu u automobilu ili se zrak jako sporo hladi, možda ćete morati plin za klimu. Ako je u automobilu prazna, najbolje je potražiti stručni servis gdje će uređaj napuniti novim rashladnim sredstvom. Redovito čišćenje ključno je za održavanje njegove učinkovitosti. Naime, cijeli sustav sastoji se od mehaničkih i elektroničkih dijelova u cjelini, stoga se ne smije zanemariti njihovo pravilno održavanje. Slijedeći potrebne korake za rješavanje ovog problema, ispravno održavanje sustava i produljenje životnog vijeka klima uređaja osigurat će ugodnu unutarnju klimu u vašem vozilu.

Zašto je važno redovito provjeravati klima uređaj?

Najmanje jednom godišnje trebali biste servisirati klimu u svom automobilu. Ovo održavanje uključuje ne samo čišćenje filtra, već i njegovo punjenje. Međutim, ako sumnjate na problem, nemojte odgađati posjet profesionalnom servisnom centru ili dopustiti da se problem pogorša. Ne morate čekati cijelu godinu na servis, ali svaki dan slijedite nekoliko osnovnih savjeta kako biste bili sigurni da je u dobrom stanju. Preporuča se svaki tjedan uključiti klima uređaj barem 10 minuta. Isključite je prije gašenja automobila kako biste izbjegli iznenadno gašenje sustava. Ako je automobil parkiran na suncu, a vanjska temperatura je jako visoka, nemojte odmah uključiti klimu. Otvorite prozore i pustite malo zraka da uravnotežite temperaturu. Osim što hladi automobil u toplijim mjesecima, klima je vrlo važna i zimi. Jedna od njegovih glavnih funkcija je uklanjanje vlage prisutne u samom prostoru, što pomaže kod problema vezanih uz vidljivost i uklanjanje neugodnih mirisa. Kako bi se uklonio neugodan miris iz klime potrebno je da filteri budu novi i čisti. Također treba ukloniti prašinu iz otvora za izlaz zraka.


Tagovi: