Kako vratiti okus i miris

Ljepota i zdravlje

Kako vratiti okus i miris

Zašto i kako vratiti okus i miris

Nije ugodan osjećaj kada ostanete bez okusa i osjetila mirisa. Svu hranu koju konzumirate kao da je bezukusna i nemate teka, jer sve što pojedete ima bezlični okus koji ni sami ne možete odrediti čemu sliči. Ne osjećate niti mirise istovremeno, pa se sve pretvara od vrlo nelagodne situacije u ozbiljan problem. Tko se našao u ovakvoj situaciji spreman je poduzeti sve što je moguće kako bi vratio okus i miris.

U prehrani okus i miris su usko povezani, pa ako ne osjećate ni jedno ni drugo i pitate se kako vratiti okus i miris, hrana će vrlo brzo postati bezlična i manje ćete jesti, a posljedično tome i mršavjeti. Možda je i potrebno da skinete par kilograma viška, međutim to može prerasti i u ozbiljan problem mršavljenja.

Ukoliko ova situacija potraje svakako potražite savjet liječnika jer intenzitet okusa i mirisa vam se sigurno neće vratiti preko noći. Čak postoji mogućnost da kvaliteta okusa i mirisa kad vam se vrati bude puno slabije kvalitete u odnosu na onu koju ste imali prije nego ste se zapitali kako vratiti okus i miris.

Kako vratiti okus i miris kućnim pripravcima

Ako ste osoba koja je zbog vladajuće pandemije ili nekih drugih bolesti izgubili osjet njuha i okusa, potrudite se isprobati neki od sljedećih savjeta kako vratiti okus i miris koji ste prije imali. Prije nego primijenite neki od ovih savjeta konzultirajte se sa svojim liječnikom primarne zdravstvene zaštite.

Ovi savjeti su kućne tradicionalne narodne medicine na bazi prirodnih sastojaka i uz savjet sa vašim liječnikom ne bi trebali biti štetni za vaše zdravlje, nadasve korisni i za vašu opću zdravstvenu situaciju. Par kapi ricinusovog ulja koje trebate konzumirati kroz određeni period moglo bi vam pomoći u vašoj muci kako vratiti okus i miris koji ste izgubili.

Također, možete isprobati prokuhanu vodu sa češnjakom koju popijete, ili možete prokuhati vodu i u nju staviti med i limun. Ako pripremate med, limun i naribani svježi đumbir vodu nije potrebno prokuhavati kako bi sastojci zadržali sve svoje korisne sastojke koji vam trebaju pomoći ne samo za vraćanje okusa i mirisa, već i za jačanje vašeg imuniteta.

Kako vratiti okus i miris ispiranjem

Vrlo je nelagodan osjećaj gubitka okusa i mirisa i vjerujemo da ste spremni pokušati sve da vam se okus i miris vrate. Kako vratiti okus i miris uz pomoć ispiranja i koju otopinu pripremiti, dat ćemo vam savjet. Otopina za ispiranje koja bi mogla biti vaš trik kako vratiti okus i miris je svima koji imaju problema sa sinusima dobro poznata. To je otopina morske soli i obične vode koju treba prokuhati.

Prvo prokuhajte par decilitara vode, te kad zavrije u nju stavite dvije žličice krupne morske soli za kuhanje i jelo. Nakon što zavrije, isključite štednjak i ostavite da se ohladi do vaše tjelesne temperature, dakle oko 36, 5 stupnja jer ne smije biti ni prehladna. Otopinu ulijte u posudu za ispiranje nosa koju možete nabaviti u svakoj ljekarni.

Otvor posude prislonite na jednu nosnicu i započnite ispiranje, s time da pritom glavu nagnite blago na suprotnu stranu od nosnice u koju ulijevate otopinu. Nelagodno škakljanje koje ćete osjetiti kroz put sinusa u početku brzo će nestati, a nakon toga slijedi veliko olakšanje. Postupak ponovite i sa drugom nosnicom. Ispirati ovom otopinom možete koliko god puta želite bez ograničenja jer nema štetnog utjecaja. Možda se okus i miris neće odmah vratiti, ali nemojte odustajati, ispirajte nekoliko dana i budite uporni.

Tagovi: