Kako tretirati svrbež vlasišta i perut – Prirodno uklanjanje peruti

Kako tretirati svrbež vlasišta i perut - Prirodno uklanjanje peruti

Kada se javlja svrbež vlasišta i perut

Svrbež vlasišta i perut nastaje zbog perutanja vlasišta koje je osjetljivo, pa češkanjem iritiramo kožu vlasišta i stvaramo ranice, te možemo dovesti do infekcije. Vlasište je kožni dio glave iz kojeg raste kosa, te ono može postati suho i osjetljivo stoga je potrebna posebna briga u takvim slučajevima.

Uzroci suhog i osjetljivog vlasišta mogu biti razni od najjednostavnijeg uzroka odabira agresivnih šampona i regeneratora, bojanja kose, no mogu biti i neuravnoteženo izlučivanje sebuma pri čemu se koža pretjerano masti što je dobra podloga za razvoj bakterija.

Stres, nepravilna prehrana, neredovita higijena, pretjerano korištenje sušila za kosu kao i proizvoda za oblikovanje frizura mogu biti uzroci za pojave svrbež vlasišta i perut. Zagađeni zrak, pretjerano izlaganje suncu i UV zrakama utječu na suhoću vlasišta kao i upotreba klorirane vode, naročito prečesto plivanje u bazenima u kojima je voda pojačano klorirana dovest će do još jače osjetljivosti vlasišta i pojave peruti popraćene svrbeži, stoga na bazenima upotrebljavajte kapice za plivanje.

Kako spriječiti svrbež vlasišta i perut

Svrbež vlasišta i perut se može spriječiti pravilnom njegom i pažljivim odabirom šampona i regeneratora, kao i ostalih preparata za kosu. Šamponi i regeneratori trebaju imati što manji postotak alkohola u sebi, te natrijevog lauret sulfata koji iritiraju i normalno vlasište, a za osjetljivo vlasište su devastirajući. Ako primjetite da su vam preparati preagresivni i da se često češkate promijenite preparate i čuvajte svoje vlasište.

Pravilno sušenje kose da bi se spriječio svrbež vlasišta i perut je izuzetno važno jer u vlažnim uvjetima dolazi do razvoja bakterija i gljivica koje mogu stvoriti upalne procese na vlasištu. Četkanje kose dva puta dnevno je potrebno kako bi se masnoća s vlasišta ravnomjerno rasporedila po cijeloj dužini kose i tako će masnoća štititi i vlas kose.

Svakako izbjegavajte stres i pravilno se hranite ne samo da spriječite svrbeži vlasišta i perut nego zbog općeg zdravlja, konzumirajte dovoljno tekućine tokom dana. Masaža vlasišta će vam pomoći da cirkulacija krvi bude bolja pa će tako i folikuli kose biti zdravi i manje će vam kose opadati, a izbjegavajte bilo kakvo vezanje kose.

Kako liječiti svrbež vlasišta i perut

Svrbež vlasišta i perut se može tretirati prirodnim preparatima kojima možete potpuno ukloniti ili barem smanjiti svrbež i suho vlasište. Možete se koristiti i medicinskim šamponom protiv peruti i šamponom za osjetljivo vlasište kako bi se smanjio svbež.

Prirodni pripravci poput koloidne zobi, počišćeno fino zobeno brašno koje možete nabaviti u trgovinama zdravom hranom pomiješajte sa šalicom tople vode i ostavite da se ohladi. Nakon što se ohladi procijedite smjesu kroz gazu i tekućinom masirajte vlasište i ostavite desetak minuta da djeluje, te nakon toga isperite i operite kosu.

Čaj od kamilice je dobar za probavni sustav jer ima protuupalno djelovanje, antibakterijsko i antivirusno, čaj nanesite na svježe opranu kosu i ne morate ga ispirati. Čaj od koprive koji sadrži vitamin A, mineralne soli, karoten, kalcij, vosak i tanin će riješiti svrbež vlasišta i perut, no ujedno će i ojačati kosu i kosa će manje opadati. Slično djeluje i čaj od ružmarina koji također utrljajte u vlasište nakon pranja i ne ispirajte. Jabučni ocat će vratiti pH ravnotežu vlasišta jer isto djeluje antibakterijski, no jabučni ocat ćete trebati nakon tretiranja isprati.


Tagovi: