Kako svijetle fluorescentne žarulje

Tech

Kako svijetle fluorescentne žarulje

Kako djeluju fluorescentne žarulje?

Fluorescentne žarulje se danas aktivno ugrađuju u naše domove, ali isto tako i u urede, javne ustanove, tvornice itd. Razlog ovome je bolje i štedljivije osvjetljenje. Korištenjem ovih žarulja možemo smanjiti potrošnju električne energije do 85%! Kako djeluju fluorescentne žarulje? Osim što su štedljive imaju i drugačiji princip rada. One svoji svjetlosni izvor dobivaju uz pomoć plina. Svjetlosni tok će nastati onda kada dođe do luminiscencije fosfora koji je zahvaćen s ultraljubičastim zračenjem.

Ove žarulje i svjetiljke danas pronalazimo na raznim mjestima, a sve zahvaljujući njihovoj štedljivoj ali efikasnoj metodi osvjetljenja. Kada pričamo o njihovoj svjetlosnoj učinkovitosti, ona je veća od učinkovitosti konvencionalnih žarulja koje sadrže žarne niti. U određenim uvjetima ove žarulje mogu služiti i do 10 x dulje od običnih žarulja, što pridonosi i uštedi. Danas se mogu pronaći u raznim bojama, što olakšava opremanje doma ili drugih mjesta. Mnogi naglašavaju kako je njihovo osvjetljenje zamorno za oči i kako nije prirodno, no važno je naglasiti kako se ono može regulirati.

Gdje se sve upotrebljavaju fluorescentne žarulje?

Ove žarulje su već dugo vremena najpogodnija te najekonomičnija metoda za rasvjetu. Vidimo ih u širokom spektru primjene: Javna rasvjeta, javni prostori, uredi, obrazovne ustanove, bolnice, trgovine, tvornice i tako dalje. S dolaskom modernije tehnologije koja omogućuje kompaktnu fluorescentnu žarulju, osnovne žarulje s žarnom niti počele su odlaziti u prošlost. Danas se najviše koriste ekonomične i fluorescentne žarulje koje imaju 18 vata. Zahvaljujući upotrebi el. prigušnica umjesto običnih elektromagnetskih, moguće je značajno poboljšati sami radi i karakteristiku svjetiljki.

Glavna prednost fluorescentne žarulje je njen svjetlosni učinak i duže razdoblje samog rada. Njihova upotreba ima veliku važnost na mjestima gdje se rasvjeta ne isključuje na dulje vremena. Unatoč nešto skupljem početnom ulaganju, ove žarulje definitivno mogu značajno uštedjeti. Da li ih je poželjno imati u domaćinstvu? Ovisno o potrebi osvjetljenja. Preporučuje se detaljno ispitivanje prije odabira ovog osvjetljenja. Savjetujte se sa stručnjacima što je najbolje za vaš dom ili određenu prostoriju.

Prednosti i nedostaci fluorescentne žarulje

Ove žarulje imaju sljedeće prednosti: Visoku razinu svjetlosne učinkovitosti, razne nijanse sjaja, duži vijek trajanja. Nedostaci su: Kemijska opasnost, neprirodno osvjetljenje, postepeno slabljenje, moguće treperenje. Prema električnom gledalištu, fluorescentne žarulje su uređaji koji imaju negativan otpor. Ovo znači da što je struja jača, njen otpor pada. Pojednostavljeno, izravno spajanje na električnu mrežu one se brzo prekidaju rad radi prejake struje. Ovo se rješava uz spajanje kroz takozvani Blast.

Koliko dugo traju fluorescentne žarulje? Trajanje je uvijek navedeno na pakiranju same žarulje. U prosjeku, traju 6 do 15 puta dulje (6000 do 15 000 sati) od klasičnih žarulja. Njihova isplativost najbolje se vidi u prostorijama gdje je svjetlost uključena tijekom duljeg razdoblja. Danas fluorescentnu žarulju možemo pronaći u mnogim oblicima te veličinama. Najčešće možemo vidjeti ponudu bijelog, prirodnog ili danjeg osvjetljenja. Prilikom odabira navedenih žarulja obratite pozornost na prostoriju u koju ona ide. Većinom se koriste radi boljeg i jačeg osvjetljenja, no u manjim prostorijama one mogu biti neugodne za oči.

Tagovi: