Kako spremiti bookmarks

Kako spremiti bookmarks

Što su bookmarks?

Bookmarks je usluga koju pruža Google kako bi korisnicima omogućio brzo i lako spremanje i organiziranje web stranica. To je jedna vrsta online alata koja se koristi za označavanje stranica, a funkcionira na način da možete spremiti adresu web stranice kako biste ju kasnije mogli lako pronaći i ponovno joj pristupiti. Također, korisnici mogu lako organizirati oznake po mapama, te staviti za svaku web stranicu neku drugu oznaku ovisno o tome na što se odnosi web stranica i za koje potrebe im treba. Mogu isto tako postaviti komentare uz svaku spremljenu web stranicu kako bi lakše organizirali i pronašli svoje oznake. Bookmarks je povezan s Google računom korisnika, što znači da su sve Vaše spremljene oznake dostupne na svim uređajima na kojima ste prijavljeni u svoj Google račun odnosno Gmail. Kako se koristi ova usluga te kako možete si i vi spremiti oznake i organizirati ih u mapama saznajte u nastavku članka.

Kako se koriste bookmarks?

Kako se koristi Bookmarks nije nimalo teško, te se ovoj usluzi može veoma lako pristipiti preko trake s alatima. Kako biste dodali bookmark, trebate otvoriti stranicu koju želite označiti. Na traci s alatima preglednika potražite ikonu bookmarka koja izgleda kao zvjezdica i kliknite na nju. Pojaviti će se prozor u kojem možete unijeti naziv bookmarka i odabrati mapu za spremanje bookmarka. Nakon što unesete željene informacije, kliknite gumb Spremi. Kako biste pristupili svojim bookmarkima, obično morate otvoriti izbornik Bookmarks ili Favorites u pregledniku. U izborniku ćete vidjeti popis svih spremljenih bookmarka organiziranih u mape ili prikazane pojedinačno. Kliknite na naziv bookmarka kako biste otvorili povezanu web stranicu. Također, vi možete urediti svoje bookmarke. Obično desnom tipkom miša kliknite bookmark koji želite urediti i odaberite opciju Uredi. Tako možete promijeniti naziv, mapu ili oznaku bookmarka. Također, možete organizirati svoje bookmarkove tako da ih grupirate u mape kako biste ih lakšee pronašli. Kako biste izbrisali bookmark, desnom tipkom miša kliknite na njega u izborniku i odaberite opciju Izbriši, te potvrdite brisanje ako se pojavi upit.

Kako se spremaju bookmarks?

Kako biste spremili bookmarks, slijedite ove sljedeće korake. Prvo, otvorite web stranicu koju želite označiti kao bookmark. Kod preglednika trebate samo kliknuti na ikonu bookmarka na traci s alatima preglednika ili samo istovremeno stisnuti Ctrl i D istovremeno. Također možete s desnim klikom na mišu kliknuti na stranicu i odabrati opciju Dodaj u favorite. Prikazati će Vam se dijaloški okvir u kojem možete odabrati mapu u koju želite spremiti svoj bookmark. Ukoliko želite stvoriti novu mapu, onda trebate kliknuti na Nova mapa. Svojem bookmarku možete dodati oznaku ili tag kako biste kasnije lakše i brže pronašli bookmark. Nakon što ste odabrali mapu ili oznaku, kliknite na gumb Spremi kako biste završili postupak spremanja bookmarka. Vaš će bookmark biti sada spremljen i možete ga pronaći u izborniku Bookmarks na svojem pregledniku. Također, možete svojem bookmarku pristupiti preko prečaca tipkovnice ili s klikom na ikonu bookmarka koji se nalazi gore na traci s alatima preglednika.


Tagovi: