Kako skuhati kavu

Hrana i piće

Kako skuhati kavu

Kako skuhati kavu – domaću tursku

Način kako skuhati kavu jako je jednostavan, no za neke je čak i prejednostavan jer ne prate ili ne znaju sve potrebne savjete kako da turska kava bude puna arome i okusa. Za pripremu turske kave potrebna vam je kava i voda. Ako želite dodatno pojačati aromu kave, možete kupiti mlinac za kavu i zrnca kave te ih prije samog kuhanja samljeti.

Za tursku kavu prvo stavite džezvu sa količinom vode koju ste sami procijenili, da zakuha. Nakon što voda dobro zavrije, u šalicu ćete odliti dva do tri gutljaja vrele vode te sukladno količini vode koja se nalazi u vašoj džezvi, dodajete žličice mljevene kave. Dakle, ako u džezvi zavrijemo jedan decilitar kave, tada ćete na tu količinu vode dodati dvije pune žličice mljevene kave tako da je na žličici piramidalan oblik kave. Ako želite jaču kavu dodajte žličica i više prema svom okusu koji želite postići.

To znači da ćete, ako imate dva decilitra vrele vode, u nju dodati četiri takve žličice mljevene kave. Nakon toga promiješajte kavu i stavite nazad na vatru i neka sa prekidima zavrije tri puta. Maknite kavu sa vatre i prelijte vodu preko koju ste odvojili prethodno u šalicu. Najvažniji savjet kod toga kako skuhati kavu jest da ju prije konzumiranja ostavite pet minuta da odstoji. Bez miješanja po dnu!

Kako skuhati kavu dalgona

Ako ste pratili društvene mreže i razne blogove na web stranicama zasigurno ste primijetili da je popularnost i to veliku popularnost postigla dalgona kava. Naučite i sami kako skuhati kavu dalgona. Zapravo je jako lako, naravno, ako znate skuhati tursku kavu. Nakon što skuhate kavu u džezvi, aparatu ili napravite instant crnu kavu, dodajte na tu količinu kave šećer.

Dodajte malo više šećera te to sve skupa ubacite u mikser i dobro izmiksajte. Budite pažljivi da ne premiksate kavu jer ako to napravite sva ona neodoljiva glatka tekstura dalgona kave će biti upropaštena, postat će vodenasta. To je, zapravo, najvažniji savjet kod toga kako skuhati kavu dalgona.

Način na koji još možete izmiksati kavu je pomoću štapnog miksera, taj način čak možete kontrolirati da ne izmiksate kavu previše. Ako ne volite zrnca kave, svakako pokušajte prije miksanja izbjeći ulijevanje taloga kave koji se slegnuo na dnu nakon kuhanja kave. U svakom slučaju ako kuhate klasičnu tursku kavu morate ju prethodno ostaviti da odstoji.

Kako skuhati kavu u vrču sa press mehanizmom

Ako niste pobornik klasičnog kuhanja turske kave, evo kako skuhati kavu u French press vrču. Ovisno o količini vode koliko vam stane u French press vrč, morate procijeniti koliko možete kave skuhati u njemu. Dakle, ako u vaš vrč stane 1 decilitar vode, tada stavljate dvije pune žličice kave sa vrhom piramidalnog oblika, a ako u vrč stane 2 decilitra vode, tada sukladno tome stavljate 4 na vrh pune žličice kave i tako dalje.

Određenu količinu vode ćete staviti u džezvu ili kuhalo za vodu da zavrije, a na dno vrča ćete staviti mljevenu kavu. Prije no što stavite kavu u vrč otklopite poklopac, to je jako bitno kad učite kako skuhati kavu. Nakon što vam zavrije voda, tada u otklopljeni French press vrč ulijte vodu na mljevenu kavu.

Pripazite da vam je mrežica dignuta prije no što vratite poklopac s mrežicom na vrh vrča. Ostavite tako nekih 5 minuta da se slegne. Prije nego što želite iz French press vrča uliti kavu u šalicu, pritisnite mrežu pomoću male polugice na poklopcu skroz do kraja, na taj način će se talog kave stisnuti na dnu, a u kavi će ostati neodoljiva aroma.

Tagovi: