Kako skuhati griz na vodi i mlijeku

Hrana i piće

Kako skuhati griz na vodi i mlijeku

Kako skuhati griz i što je zapravo griz

Gotovo većina nas se sjeća ovog jela iz djetinjstva kada su nam mame i bake pripremale najfiniju poslasticu koju smo obožavali jesti sa malo posipanog kakaoa. Sada ste se sjetili tog jela i trebate se prisjetiti kako skuhati griz to prefino jelo. Da li znate uopće što je griz, da li znate da je to krupno mljevena žitarica i da ona ne mora biti pšenična žitarica, već da se danas mogu naći u trgovinama krupice i od drugih vrsta žitarica kao što je rižin griz, kukuruzni griz, heljdin i pirov.

Da biste razumjeli kako skuhati griz trebate znati da je to krupica, zapravo krupno mljevena žitarica čiji granulati su veći nego kod brašna i obično su 0,3 do 1 milimetar veličine granulata. Ove sitne granule se ukuhavaju u mlijeku ali mogu se ukuhavati i u vodi dok ne omekšaju i postanu kremasta poslastica velike nutritivne vrijednosti kao i svaka žitarica. Uz dodatke poput naribane tamne čokolade i nekog sušenog voća mogu biti ukusan obrok pun zdravih sastojaka.

Kako skuhati griz na vodi ili mlijeku

Ukoliko ne podnosite laktozu, a volite griz sigurno se pitate kako skuhati griz na vodi i da li će biti jednako ukusan kao i kada ga se kuha na mlijeku. Griz kuhan na vodi doista ima malo drugačiji okus nego kada se ukuhava sa mlijekom, no obično kravlje mlijeko možete zamijeniti i sa drugim vrstama mlijeka koje ne sadrže laktozu.

Rižino mlijeko, kokosovo mlijeko dobra su zamjena za kravlje ili kozje ili ovčje mlijeko koje sadrže laktozu jer su mlijeka životinjskog porijekla i mogu se koristiti za kuhanje griza. Kako skuhati griz na rižinom mlijeku, jednostavno, na isti način kako biste to napravili sa vodom ili mlijekom.

U posudu stavite vodu ili vrstu mlijeka koje vam odgovara i tren pred vrenje miješajući dodajte pola šalice griza ukoliko želite gušći griz, a ako želite rjeđi griz dodajte manju količinu griza, ne zaboravite malo posoliti i staviti žlicu šećera. Na laganoj vatri stalno miješajte da razbijete grudice vaš će griz biti termički obrađen kroz par minuta. Pazite da izvor topline nije prejak jer će vam se na dnu posude griz primiti i dobiti okus zagorenog. Stoga par minuta miješanja i griz je spreman za obrok.

Kako skuhati griz i koje namirnice dodati

Kako skuhati griz sada već znate jer je postupak vrlo brz i vrlo jednostavan, no odabir namirnica koje možete dodati u griz ili posipati griz nije jednostavan jer doista ovom jelu možete dodati veliki izbor namirnica.

Grizu uobičajeno se može dodati naribana crna čokolada ili malo kakaa. No, suho voće narezano na sitne komadiće ili izblendano zajedno sa grizom dat će posebnu aromu i boju vašem grizu. Umjesto blendanja suho, ali i smrznuto ili svježe voće možete posipati po grizu. Sve ovisi što volite i kakve okuse volite. Banane koje imaju svoju slatkoću odličan su dodatak u postupku kako skuhati griz pripremiti odličan obrok ili međuobrok.

Djeca jako vole griz sa svim dodacima koje im možete staviti na griz, čak će više voljeti griz ako na njega stavite šareno voće raznih boja. Provjerite pa svaki put stavite neko drugo voće i uvjerit ćete se da će dijete pojesti obrok, a da vi niste ni trepnuli, a i i vi ćete se rado pridružiti svom djetetu u tom obroku.

Tagovi: