Kako skuhati bijelu kavu

Kako skuhati bijelu kavu

Što je bijela kava?

Bijela kava je vrsta kave koja se sastoji od espresso kave pomiješane s mlijekom. Podrijetlom ova kava dolazi iz Novog Zealanda i Australije, te je jako popularna. Za razliku od tradicionalne kave s mlijekom, kod bijele kave postoji veći udio mlijeka u odnosu na espresso. Ovo piće je poznato po svojem blagom okusu i kremastoj teksturi. Kava se obično priprema od jedne ili dvije porcije espressa, dok se mlijeko obično zagrijava i pjeni, ali ne dovodi do stvaranja bogate pjene kao kod cappuccina ili latte macchiatto kave. Zbog većeg udjela mlijeka, bijela kava ima puno blaži okus kave i manje naglašenu gorčinu od klasične crne kave ili espressa. Ovaj je napitak jako popularan u raznim kafićima i često se poslužuje kao opcija za one koji vole blaži okus kave ili žele smanjiti jačinu kofeina. Također se može lako pripremiti i kod kuće, o čemu više ćemo reći u nastavku ovog članka.

Crna i bijela kava razlika

Razlika između bijele i crne kave uglavnom leži u sastavu i načinu pripreme. Bijela kava je mješavina espresso kave i mlijeka, pri čemu je udio mlijeka veći u odnosu na espresso. Ovo rezultira blažim okusom i kremastijom teksturom. Crna kava, ili klasična kava, je napitak pripremljen samo od kave, obično espresso ili neke druge vrste kave, bez dodatka mlijeka. Kod bijele kave se espresso priprema na isti način kao i kod crne kave, ali se potom miješa s većom količinom mlijeka. Mlijeko se obično zagrijava i pjeni, ali ne dovodi do stvaranja bogate pjene kao kod nekih drugih kava s mlijekom poput cappuccina ili latte macchiatto kave. Crna kava se priprema od kave koja se ekstrahira pod pritiskom vruće vode kroz mljevenu kavu, rezultirajući koncentriranim napitkom poznatim kao espresso. Za pripremu klasične crne kave može se koristiti i drugi način pripreme, poput filtriranja ili prelijevanja. Bijela kava ima blaži okus kave i kremastija tekstura zbog većeg udjela mlijeka. Crna kava ima intenzivniji okus kave i često ima jaču gorčinu, budući da je napravljena samo od kave bez dodataka mlijeka.

Kako se priprema bijela kava?

Bijela kava se relativno jednostavno priprema i slično je pripremi drugih kava s mlijekom poput latte macchiatta ili cappuccina. Prvo, pripremite espresso. To možete učiniti pomoću espresso aparata. Izmljevenu kavu stavite u filter ili držač, pritisnite je, a zatim dopustite da vruća voda pod pritiskom prođe kroz kavu kako bi se napravio espresso. Za bijelu kavu koristite jednu ili dvije porcije espressa, ovisno o željenoj jačini okusa. Dok se espresso priprema, zagrijte mlijeko u posudi na štednjaku ili koristeći parnu mlaznicu espresso aparata. Mlijeko zagrijavajte dok ne postigne željenu temperaturu, ali pripazite da ga ne prekuhate. Kada je mlijeko gotovo, pjenite ga pomoću mlaznice ili koristeći pjenjač. Nakon što je espresso pripremljen, dodajte ga u šalicu za bijelu kavu. Zatim lagano ulijte zagrijano i pjenasto mlijeko preko espressa. Možete koristiti žlicu ili držati šalicu pod kutem kako biste pomogli u stvaranju sloja mlijeka na vrhu. Po želji, možete dodati šećer ili drugi zaslađivač u bijelu kavu, kao i preliti vrh s malo cimeta ili kakao praha za dodatni okus. Bijela kava se poslužuje odmah nakon pripreme dok je još topla i kremasta.


Tagovi: