Kako se riješiti peruti

Ljepota i zdravlje

Kako se riješiti peruti

Što je perut i kako se riješiti peruti

Perut je neugodna pojava na vlasištu koja je posljedica ljuskanja tjemena uzrokovano presuhim ili premasnim vlasištem. Kao što se koža lica razlikuje od čovjeka do čovjeka, tako je i sa vlasište i samom kosom. Genetska predispozicija i vanjski utjecaji okoliša u kojem živimo određuju jesmo li skloni peruti ili nismo.

Postoji više načina kako se riješiti peruti uspješno i na duge staze. Danas na tržištu kozmetike i njege kose i vlasišta postoje razni preparati i šamponi koji su namijenjeni upravo rješavanju tog problema, uklanjanje peruti i preventivno djelovanje da se perut uopće ne pojavi.

Način češljanja također može biti jedno od rješenja kako se riješiti peruti tako da svoju kosu češljate od vlasišta prema dolje. Na taj način raspoređujete masnoću vlasišta po cijeloj dužini kose. Masnoća se nakuplja uz vlasište i tako uzrokuje prekomjernu pojavu peruti. Zapravo ovakav način češljanja je koristan za zdravlje vaše kose jer se raspoređivanjem masnoće od vlasišta po duljini kose stvara zaštitni sloj na vlasi kose i čini je sjajnijom i zdravijom jer je zaštićena vlastitom masnoćom.

Kako se riješiti peruti korištenjem proizvoda

Naravno jedan od najuspješnijih načina kako se riješiti peruti je odabirom pravilnih proizvoda za njegu vaše kose i vlasišta. Prije same nabavke potrebno je odrediti koju vrstu vlasišta imate. Uz pomoć vašeg liječnika opće prakse, ljekarnika ili liječnika dermatologa kojima ćete iznijeti svoj problem, doći ćete do saznanja o vrsti vlasišta. Kako smo već naveli uzrok peruti može biti ili izrazito suho ili izrazito masno vlasište.

Nakon što ste saznali kakvo je vaše vlasište, suho ili masno, lako ćete nabaviti potrebne proizvode za njegu vlasišta i kose. Možda ćete odmah od ljekarnika ili dermatologa i dobiti preporuku koji točno proizvod da koristite kako se riješiti peruti. Proizvodi koji su vam na raspolaganju mogu biti specijalizirani šamponi, balzami ili ulja za njegu vlasišta, pjena za kosu ili ampule za nanošenje na vlasište.

Nekim pojedincima će korištenje šampona protiv peruti pomoći već nakon tjedan dana sa upotrebom dva do tri puta tjedno. Ukoliko ste pokušali sa šamponom protiv peruti nabavljenim u drogerijama ili običnom dućanu i nemate rezultata, potražite medicinski šampon protiv peruti u ljekarni savjetujući se ljekarnicom ili ljekarnikom.

Kako se riješiti peruti promjenom svakodnevnih navika

Najbolji način kako se riješiti peruti je utjecanje na njega i izvana, ali i iznutra. Pitate se što to znači? Moguće da je uzrok vašoj peruti svakodnevni stres zbog posla ili obaveza, pa pokušajte razinu stresa svesti na minimum. Medicinski je dokazano da stres utječe na sve procese koji se odvijaju u vašem tijelu, a kosa je prva na udaru i uvijek prva reagira.

Sljedeće što možete promijeniti je način prehrane, unosom pravilne razine vitamina i minerala pomoći će vam kako se riješiti peruti ili čak preventivno djelovati da do peruti niti ne dođe. Ubacite na svoj dnevni jelovnik više vlaknaste hrane, povrća, voća, žitarica i konzumirajte puno vode. Možete ubaciti dodatke prehrani u obliku vitamina i minerala.

Ponekad će uzrok peruti biti postojeći preparati koje koristite, pa pokušajte prvo sa promjenom šampona za kosu jer neki neodgovarajući sastojci mogu štetno djelovati na vaše vlasište i uzrokovati nastanak peruti. Imajte na umu da i nepravilan način pranja kose i trljanja vlasišta može uzrokovati nastanak peruti. Lagana masaža vlasišta dovoljna je za otklanjanje peruti nakon ispiranja šampona ili balsama sa vlasišta i kose.

Tagovi: