Kako se radi test na trombofiliju

Kako se radi test na trombofiliju

Što je trombofilija i test na trombofiliju

Trombofilija predstavlja prvenstveno genetsku, ali i bolest stvorenu pod određenim utjecajima kod koje dolazi do stvaranja krvnih ugrušaka, trombova. Tromb, krvni ugrušak može biti vrlo opasan jer može se otkinuti sa stijenke krvne žile i putovati krvotokom do vitalnih organa kao što su mozak, pluća, srce, jetra, bubreg te onemogućiti normalan rad organa ili čak dovesti do prekida funkcije organa zbog začepljenja. Također krvni ugrušak ili tromb može dovesti do opasne duboke venske tromboze ili plućne embolije koja je i smrtonosna. Vrlo često trombofilija se javlja u trudnoći i povezana je s raznim komplikacijama koje se mogu pojaviti u trudnoći, naročito kada se koriste oralni hormonalni i kontraceptivni lijekovi.

Test na trombofiliju može vrlo rano ukazati na poremećaj koji se nalazi u krvnim žilama genetskog porijekla. Preporučuje se rnapraviti test na trombofiliju kod učestalih spontanih pobačaja, ponavljajućih neuspjelih pokušaja izvantjelesne oplodnje, kad je već jedno došlo do smrti ploda u trudnoći, bilo kakvog zasotja rasta ploda tokom trudnoće, prijevremenog porođaja, no ovaj se test preporučuje i kod pojave dubokih venskih tromboza, preeklampsije, te ukoliko se žena prirema za oralnu kontracepciju koja je na hormonalnoj bazi.

Kako se radi test na trombofiliju

Test na trombofiliju može se napraviti starom metodom uz pomoć krvnog uzorka koji ćete izvati kod specijalste u mikrobiološkom labaratoriju, no u novije vrijeme je vrlo popularan a jednako pouzdan PCR test na trombofiliju koji se uzima brisom sline.

Genetičkim testiranjem se pomaže da se otkrije genetska nasljednost za trobmofiliju i ranom liječenju kako ne bi došlo do razvoja ovog poremćaja koji može krvotok potpuno začepiti i napraviti kolaps u cijelom tijelu. Ovim se testiranjam zapravo radi analiza DNA uz pomoć tehnologije pirosekvenciranja pri čem se analiziraju geni koji utječu na zgrušavanje krvi. Bris sluznice će se uzeti iz usne šupljine, te je taj postupak potpuno bezbolan i traje desetak sekundi. Bris se daje na analizu DNA gdje će se utvrditi genetska nasljednost za trombogiliju i mogućnost za stvaranje nakupina krvi koje zovemo tromb ili krvni ugrušak.

Ukoliko se ovaj test radi iz krvi nije potrebno biti natašte prije davanja krvnog uzorka kao kada radite neke druge testove, jedino što će vas malo zaboljeti dok vam uzimaju uzorak kao i kod svakog vađenja krvi.

Kako pomaže test na trombofiliju

Test na trombofiliju izuzetno je važan ženama koje su već imale komplikacije u trudnoći, zaostanje rasta ploda, spontane pobačaje, mrtvi plod tokom trudnoće, te žene koje planiraju ili već uzimaju hormonalne kontraceptive zbog zdravstvenih razloga kao što su policistični jajnici ili zbog kontracepcije. Test na trombofiliju je svakako dobro napraviti ukoliko postoji obiteljska anamneza trombofilije, pa kako bi se započelo rano kontroliranje ili rano liječenje dobro je na vrijeme napraviti ovaj test.

Ukoliko vodite stresan život uz nepravilnu prehranu, pušite, borite se s pretilosti i premalo tjelesne aktivnosti, sjedalački način života, te uz to imate i genetsku predispoziciju vama je doista bitno da znate na čemu ste kako biste na vrijeme spriječili nastanak ovog poremećaja i priječili na vrijeme krvni ugrušak ili tromb koji može onesposobiti vaš krvotok.

Bolesti koje se posljedično javljaju kod pojave tromba osim duboke venske tromboze su i ishemijska bolest srca, embolija pluća, tromboza perifernih arterija, te ishemijski cerebrovaskularni insult koji će onemogući vašem mozgu normalan rad.


Tagovi: