Kako se radi rakija mastika

Kako se radi rakija mastika

Što je rakija mastika?

Rakija mastika je tradicionalno piće s dugom i bogatom poviješću na Balkanu, posebno u zemljama kao što su Grčka, Bugarska, Srbija i Makedonija. Ovo piće se proizvodi destilacijom voćnih plodova, često grožđa ili šljiva, te se zatim aromatizira dodavanjem anisa. Ime mastika dolazi od grčke riječi koja označava anis, biljku koja daje karakterističan okus ovom piću. Postupak proizvodnje rakije mastike uključuje fermentaciju voća, destilaciju te dodavanje anisa. Ova rakija ima visok postotak alkohola obično između 40% i 45%. Okus rakije mastike karakterizira slatka aroma anisa, koja može varirati od suptilne do intenzivne, ovisno o recepturi i načinu proizvodnje. Osim anisa, moguće je da ovom piću budu dodani i drugi začini ili biljke radi dodatnog aromatiziranja. Rakija mastika često se konzumira kao digestiv nakon obroka, jer se vjeruje da pomaže u probavi. Ujedno je popularna kao sastavni dio raznih društvenih i obiteljskih okupljanja, gdje se služi uz razne grickalice ili tradicionalna jela.

Kako je nastala rakija mastika?

Rakija mastika je tradicionalno grčko alkoholno piće koje se proizvodi od anisa i drugih biljaka, a karakteristična je po svom slatkastom okusu i aromi. Njeno ime dolazi od grčke riječi mastichio, što znači smola, s čime ukazuje na jedan od glavnih sastojaka rakije, a to je smola iz drveta mastike. Proces proizvodnje rakije mastike započinje berbom anisa, koji se naziva i mastiha. Mastiha raste na grmu mastike koji je autohtona biljka na grčkom otoku Chios. Nakon berbe, smola se prerađuje i destilira kako bi se dobila rakija mastika. Postupak destilacije je ključan u procesu proizvodnje rakije mastike. Smola se prvo melje i miješa s vodom kako bi se stvorila pasta. Ta pasta se zatim destilira u tradicionalnim bakrenim kazanima, gdje se alkohol izdvaja i aromatizira s anisom i drugim biljkama koje se često dodaju radi poboljšanja okusa i arome. Nakon destilacije se stavlja u hrastove bačve radi odležavanja i razvoja kompleksnijeg okusa. Ovaj proces može trajati od nekoliko mjeseci do nekoliko godina, ovisno o željenom konačnom proizvodu.

Kako se može napraviti rakija mastika?

Rakija mastika se sastoji od dva glavna sastojka, a to su smola mastike i anis. Glavni sastojak rakije mastike je smola mastike, koja se dobiva iz drveta mastike, a autohtona je biljka na grčkom otoku Chios. Možete je nabaviti iz specijaliziranih trgovina ili online. Anis je drugi važan sastojak koji daje rakiji mastici njezin karakteristični okus i aromu. Možete koristiti svježe anis sjemenke ili kupiti anis ulje. Od opreme je potreban destilacijski aparat i bačva za odležavanje rakije. Prvo trebate smolu mastike očistiti i samljeti. To možete učiniti ručno ili koristeći mlin za začine. Smola se zatim miješa s određenom količinom vode kako bi se stvorila pasta. Pasta od smole mastike se stavlja u destilacijski aparat zajedno s anisom ili anis uljem. Postavite aparat prema uputama proizvođača i provodite destilaciju dok ne dobijete željenu količinu rakije mastike. Ako koristite bačve za odležavanje, prenesite rakiju mastiku u hrastove bačve i pustite da odležava nekoliko mjeseci do nekoliko godina. Ovaj korak pomaže u razvoju kompleksnijih okusa i aroma. Nakon odležavanja, rakiju mastiku možete filtrirati kako biste uklonili eventualne nečistoće i zatim je razrijediti vodom prema željenoj jačini. Na kraju, rakija mastika se treba flaširati i čuvati na hladnom i tamnom mjestu do konzumacije.


Tagovi: