Kako se radi orahovac

Kako se radi orahovac

Pripreme za orahovac

Orahovac ili liker od oraha veoma je poznato alkoholno piće koje se od davnina priprema u mnogim domaćinstvima. Osim što je ugodan za konzumaciju, ovaj liker je poznati i prema svojim zdravstvenim prednostima. Orasi dokazano poboljšavaju rad kardiovaskularnog sustava, pozitivno utječu na normalnu razinu kolesterola, korisni su za zdravlje mozga te živčanog sustava, imaju protuupalno djelovanje. Orahovac se u narodnoj medicini često koristi kao lijek za uklanjanje želučanih tegoba i kao lijek za štitnjaču.

Čestom konzumacijom dolazi do jačanja imuniteta (osobito za vrijeme zimskih mjeseci), pomaže kod anemije i kod problema sa želucem. Kakvi se orasi koriste za liker od oraha? Najčešće se koriste mladi (zeleni) orasi koji su bogati vitaminom C i jodom. Od sorti najpoželjniji su: Pela, Zora, Haloze te Šampion. Orasi se beru ili kupuju, najbolje u lipnju ili srpnju. Poželjno je da se orasi kupuju iz poznatih izvora i da je njihov uzgoj domaći. Domaći liker od oraha uvijek će poslužiti kao dobar aperitiv ili kao domaći lijek.

Recept za domaći orahovac

Klasični recept za orahovac se sastoji od svega nekoliko važnih sastojaka bez kojih se on ne bi mogao napraviti. Naši stari oduvijek su sve radili na jednostavan način, stoga je i ovaj liker veoma jednostavan za pripremu. Kako se radi domaći orahovac? Recept je sljedeći: Sastojci - 18 do 20 mladih zelenih oraha, 1 kilogram šećera ili meda, dvije litre domaće rakije. Priprema - Orahe je potrebno oprati, prerezati na pola ili na četiri dijela ako su veliki. Ostaviti da se posuše.

U veći lonac ili plastičnu kantu složite orahe i zatim ih posipajte sa šećerom. Prema želji ovdje možete još dodati i naranču, limun, klinčić, comet, vaniliju, pelin, kavu. Sada sve prelijte s rakijom i dobro promiješajte kako bi se sve lijepo sjedinilo. Poklopite i ostavite na miru. Posuda u kojoj se nalaze orasi trebala bi se staviti na sunce, gdje će stajati do 40 dana. Svakih par dana orahe je potrebno pomiješati. Nakon što je prošlo 40 dana dobiveni liker će se preliti u predviđene staklenke koje će se zatim držati na tamnom i hladnom mjestu.

Orahovac čuvanje i skladištenje

Kada ste svoji orahovac uspješno premjestili u predviđene staklenke, one se tada stavljaju na tamno i hladno mjesto. Poželjno je da se liker ne drži na vlažnom mjestu kako se ne bi pojavila plijesan ili propadanje plodova. Hladno mjesto bit će dovoljno. O ovome likeru ne treba se voditi posebna briga, no poželjno je da nisu na toplom i vlažnom mjestu. Liker može stajati jako dugo, no potrebno je povremeno provjeriti da li je došlo do promjene boje, oblika ili okusa kako bi se ustanovilo da je sve u redu.

Otvoreni orahovac poželjno je držati u hladnjaku, dobro zatvoren. Ovaj liker može se koristit i za dodatak u izradi kolača, ali i kao sastojak u određenim modernijim jelima. Poželjno je da domaći liker od oraha konzumirate barem jednom dnevno. Ovo piće puno je nutritivnih vrijednosti, bogato je brojnim antioksidansima poput vitamina E i melatonina. Njegova konzumacija pospješit će rad cijelog organizma i pružat mu bolju mogućnost obrane od vanjskih prijetnji.


Tagovi: