Kako se radi jabučni ocat

Kako se radi jabučni ocat

Prednosti koje donosi domaći jabučni ocat

Domaće pripremljen jabučni ocat ima brojne benefite za naše zdravlje. Neovisno o tome da li ga koristimo u prehrani ili za čišćenje, on nam pomaže na brojne načine. Ovaj ocat svoja izvanredna nutritivna svojstva duguje jabukama koje su glavni sastojak. Jabuke su bogate brojnim vitaminima i mineralima poput kalcija, željeza, beta karotena, fosfora, kalija i pektina. Osim navedenog, jabuke su također bogat izvor raznih amino kiselina te enzima, štite naš organizam od raznih oboljenja, smanjuje povišenu razinu kolesterola u krvi, smanjuje mogućnost razvijanja dijabetesa, poboljšava rad probave, smanjuje povišeni krvni tlak.

Jabučni ocat se stoga smatra odličnim sredstvom za čišćenje sveukupnog organizma. I dok se on može kupiti na većini polica supermarketa, on se isto tako veoma jednostavno može pripremiti i doma. Kupljeni često dolazi u plastičnim ambalažama, što znači da sama plastika može ispuštati štetna svojstva u ocat ukoliko se ne prevozi ili ne skladišti pravilno. Ocat od jabuke koji se radi doma često se pakira u staklenim bocama i skladišti se u podrumu ili kuhinjskoj ostavi.

Recept za domaći jabučni ocat

U pripremi jabučnog octa možemo koristiti cijele jabuke ili njene ostatke. Potrebno je istaknuti da su domaće jabuke najbolji izbor, osobito kada je u pitanju sami proces fermentacije. Ako kod kuće nemate jabuka, tada se preporučuje da ih kupite kod određenih poljoprivrednih gospodarstva. Zadnja opcija trebala bi vam biti jabuke koje su kupljene u dućanima. Kako napraviti domaći jabučni ocat? Slijedite navedeni recept: Sastojci - 7 jabuka (mogu poslužiti i ostaci poput kore i sjemenki), filtrirana voda ili prokuhana i ohlađena voda, manja žlica meda.

Priprema - Jabuke dobro isperite, posušite i narežite na manje komadiće. Posložite ih u prethodno sterilizirane staklenke do pola. Sada na jabuke izlijte vodu koja mora prekriti sve jabuke, dodajte med. Nakon što su se jabuke, voda te med ili šećer pomiješali, pokrijte staklenku uz pomoć prozračnog materijala poput kuhinjske krpe ili stare jastučnice. Staklenke ostavite na tamnije mjesto. Ovdje nastupa fermentacija. Prva dva tjedna fermentacije jabuke je potrebno svakodnevno promiješati. Svrha navedenoga je da šećer ne padne na dno i da se jabuke rotiraju.

Miješanjem također minimaliziramo pojavu plijesni. Jabuke će polako poprimati smeđu boju a tekućina će postati zamućena. Pojavljuju se mjehurići, a na dnu je prisutan slij žuto bijelog sedimenta. Navedeno je sasvim normalno i to je znak da je ocat spreman. Nakon dva tjedna jabuke procijedite, tekućinu odvojite u staklene boce. Staklene boce opet odložite na tamnije i toplije mjesto do 4 tjedna kako bi se alkohol postepeno pretvorio u kiselinu. Tekućinu povremeno promućkajte. Jabučni ocat trebao bi biti kiseo, no u slučaju da vam je ispao previše kiseo tada ga možete razrijediti s vodom. Dobra priprema i miješanje su ključne stavke u pripremi octa.

Domaći jabučni ocat primjena

Ocat se oduvijek smatra ljekovitim darom prirode, a tisućljetna upotreba navedeno i dokazuje. Jabučni ocat smatra se svojevrsnim lijekom i njegova primjena zabilježena je i unazad 10.000 godina kada ga je Hipokrat propisivao kao lijek. Od davnina se koristi za konzervans, kao tonik za vitalnost i snagu, za uništavanje neugodnih mirisa, za dezinfekciju i za liječenje rana. Jabučni ocat u svome sastavu ima 19 od sveukupno 22 minerala koji su važni za rast, održavanje te obnavljanje organizma. Osim minerala, bogat je i B vitaminima, C, A, E vitaminima. Kako nam navedeni ocat može pomoći?

Svakodnevnom konzumacijom možemo postići sljedeće: Potaknuti zdravo mršavljenje, kontrolirati dijabetes ili minimalizirati rizik od nastanka, održavati zdravlje krvožilnog sustava, održavati zdravlje kostiju te zglobova, smanjiti kožne tegobe, njegovati kose i tjeme, ukloniti probleme s dišnim putovima, izliječiti glavobolju i nesanicu, smanjiti bolove prilikom menstruacije, spriječiti pojavu žučnih kamenaca, eliminirati neugodne mirise, prevenirati nastanak raka. Ovo su samo neki od primjera kod kojih ocat od jabuke može pomoći. Najbolji način za iskorištavanje ljekovitosti je konzumacija octa natašte.


Tagovi: