Kako se radi color doppler vena

Kako se radi color doppler vena

Color doppler vena spašava vaše vensko zdravlje

Dijagnostika raznih krvožilnih bolesti je znatno ubrzana i olakšana ultrazvučnim pregledima vena i arterija, aultrazvučne pretrage daju i precizniju i točniju sliku vašeg venskog i arterijskog sustava. Color doppler vena spašava vaše vensko zdravlje bilo da se radi o ranom otkrivanju proširenih vena, suženja ili začepljenja kod duboke venske tromboze, upali površinskih vena, aneurizme i drugih važnih podataka o vašem krvotoku. Iako je to ultrazvučna pretraga poprilično se razlikuje od klasičnog ultrazvuka koji pokazuje samo statičnu sliku vaših vena.

Za razliku od običnog ultrazvuka, color doppler vena je i slikovoni test, ali i zahvaljujući visokim zvučnim frekvencijama točno pokazuje kretanje krvi kroz venski i arterijski sustav, sva suženja ili proširenja, moguće ugruške i začepljenja. Ti zvučni valovi mjere i pokazuju i brzinu i smjer kretanja u venama i arterijama, pa se na ekranu prikazuju pokretne slike iz kojih liječnik očitava puno više i puno točnijih podataka o krvotoku i stanju vena i arterija.

Simptomi koji bolesnika upućuju na color doppler vena

Ako osjećate bol u nogama, bilo kakvu nelagodu, svrbež, crvenilo, oticanje, noćne grčeve, imate teške noge, osjećate jak umor, to su sve simptomi koji bolesnika upućuju na color doppler vena, da se utvrdi pravi razlog i uzrok tih tegoba. Ako imate sve navedene simptome, a još nemate dijagnozu proširenih vena, i ako imate paučinasto raširene vene koje se vide na vašoj koži, a koje zovemo i kapilare, koje vas smetaju estetski ili vas bole, trebali bi napraviti ovu pretragu.

Color doppler vena k tome koristi i boje, najčešće crvenu i plavu, pa je dobivena snimka još jasnija i upečatljivija. Obično se krv koja kreće prema ultrazvučnom aparatu boji u plavu boju, do se krv koja kreće od aparata boji crvenom bojom. Ovaj uređaj nije samo dijagnostički aparat, pod njim se postavljaju i intravenski kateteri. Sama dijagnostička metoda je neinvazivna, sigurna, nema ozračivanja kao na rendgenu i drugim uređajima, ali sitnije promjene i anomalije možda ne budu vidljive.

Kada vas liječnik upućuje na color doppler vena

Naravno, simptomi koje imate i tegobe koje osjećate će vas odvesti liječniku na jedan opći pregled, ako liječnik nakon uzete anamneze, pregleda i laboratorijskih pretraga posumnja na zgrušnjavanje krvi, tromboflebitis, proširene vene, varikozne vene, a to su obično stanja kada vas liječnik upućuje na color doppler vena. Ova pretraga se radi i kod urođenih anomalija na krvnim žilama i kod stečenih oštećenja, pogotovo ako su tegobe praćene bolovima, oteklinama, crvenilom ili otvorenim ranama i ranicama.

Color doppler vena se koristi i u svrhu određivanja optimalne terapije kod ve postavljenih dijagnoza. Uz ovaj uređaj je lakše planirati adekvatno liječenje, izboru terapije i potrebnih lijekova. Naročito ako se radi o izboru između kompresijske terapije i invazivnih postupaka kao što su skleroterapija ili venska ablacija. Jasno, ovo su samo neki od simptoma i neke od venskih tegoba, na kraju odluku za pretragu donosi vaš liječnik i daje vam uputnicu da pretragu što prije napravite da bi mogli započeti liječenje.


Tagovi: