Kako se računa otpremnina

Financije

Kako se računa otpremnina

Zatraži brzi kreditKoji iznos trebate?

300 kn (39,82 €) 10000 kn (1.327,23 €)

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Danas u 15:38
Ukupan iznos za vraćanje:


Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 3000 kn (
398,17 ) na maksimalan rok do 30 dana!


Prednosti za stare (postojeće korisnike):
nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne listePRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 6.000,00 kn (796,34 €) na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 6.104,40 kn (810,19 €), uz EKS 7,26%, iznos Premije 104,40 kn (13,86 €) te iznos mjesečne rate 1.220,88 kn (162,03 €) (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 15 dana. Maksimalni period otplate kredita: 365 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 7,61%, Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7.53450 kn
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Kako se računa otpremnina i kada se dobiva

Gotovo svatko od nas ovisi o svom poslu i radu kako bi uspješno mogao uzdržavati sebe i svoju obitelj. Stabilno radno mjesto važna je životna stavka za bilo koga no na žalost, čak ni poslovi koji su nam možda dragi i zadovoljavajući često ne traju zauvijek. Svakome se može dogoditi da maltene iz vedra neba dobije otkaz od strane poslodavca.

Bilo da se radi o poslu koji vam je odgovarao ili za kojim nećete baš žaliti, bitno je znati koja su vaša zakonska prava ako vam je uručen otkaz. Mnogi ljudi koji su se našli u takvoj situaciji se raspituju kako se računa otpremnina. Radi se o novčanom iznosu koji može uvelike pomoći do pronalaska sljedećeg zaposlenja. Bilo da ste u dobroj ili lošoj financijskoj situaciji, dobro je saznati kako se računa otpremnina i na koji iznos imate pravo s obzirom na vašu specifičnu situaciju. U ovome tekstu pojasnit ćemo točno kako izgleda postupak dobivanja otpremnine.

Kako se računa otpremnina i u kojem iznosu se dobiva

Ako vas zanima kako se računa otpremnina, bitno je da za početak znate da vam je pravo na otpremninu zagarantirano prema Zakonu o radu. Specifični članci zakona mogu se vidjeti u Narodnim novinama pod brojevima 93/14,127/17 i 98/19. Kako bi ostvarili svoje pravo na otpremninu, bitno je da su ispunjeni neki preduvjeti.

Poslodavac mora biti taj koji vam daje otkaz, a ne obrnuto i vi kao radnik ne smijete biti krivi za otkaz. Zadnji preduvjet je da ste morali biti neprekidno zaposleni kod tog poslodavca barem dvije godine prije otkaza. Visina iznosa koji dobivate ovisi o dužini radnog odnosa koji ste imali. Odgovor na pitanje kako se računa otpremnina je da ona ne smije biti manja od barem jedne trećine prosječne mjesečne plaće koju ste ostvarili u posljednja tri mjeseca prije otkaza, a to vrijedi za svaku navršenu godinu kod istog poslodavca. Osim u određenim iznimkama, maksimalni iznos otpremnine ne smije prelaziti iznos od šest prosječnih mjesečnih plaća.

Kako se računa otpremnina u posebnim slučajevima

Zakonom o radu je određeno kako se računa otpremnina no postoje također posebni slučajevi kada ona može biti i veća nego je to zakonski propisano. Ona se može uvećati ako je tako navedeno ugovorom ili pravilnikom o radu te ako kolektivni ugovor to navodi. Zakonski također imate pravo na veću otpremninu ako ste pretrpjeli ozljedu na radu nakon koje više niste mogli nastaviti raditi kod istog poslodavca na istom ili sličnom radnom mjestu. Otpremnina se tada dobiva u najmanje dvostrukom iznosu nego je to maksimum za regularne slučajeve.

Otpremninu također dobivate ako ste otpušteni kao višak, a radili ste barem dvije godine kod poslodavca. Ako vas zanima kako se računa otpremnina, poslodavac je taj koji radi obračun i dostavlja vam ga kroz 15 dana od otkaza. Na ovome obračunu je jasno vidljivo kako je otpremnina računata, a za bilo kakve nepravilnosti imate pravo uložiti prijavu inspektoru rada koji propisuje kaznu poslodavcu ako ne ispoštuje vaša zakonska prava.

Tagovi: