Kako se prenosi tuberkuloza

Kako se prenosi tuberkuloza

Tuberkuloza je zarazna bolest koja se prenosi kapljičnim putem

Ako ste bili u društvu tuberkulozne osobe velika je vjerojatnost da se i sami zaraženi bakterijom tuberkuloze, jer tuberkuloza je zarazna bolest koja se prenosi kapljičnim putem koja se nekada zvala i sušicom i u prošlosti se od nje umiralo. Mnogo je siromašnih ljudi i neuhranjenih umjetnika u lošim životnim uvjetima skončalo svoje živote dok su bili još mladi baš od tuberkuloze. Mycobakterium tuberculosis obično napada pluća, ali može zahvatiti i druge organe i sustave.

Tuberkuloza je danas kronična zarazna bolest koja se može liječiti, liječenje je dugotrajno, šest do osam mjeseci, dok od neliječene tuberkuloze strada kompletno zdravlje i na kraju dolazi milosrdna smrt. Danas se u cijelom svijetu opet bilježi porast tuberkuloze i liječenje je nužno, a prate se i članovi obitelji oboljelih osoba jer mogu biti kliconoše, a da ne osjećaju simptome bolesti. Najugroženije osobe su djeca, starije osobe, kronični bolesnici, pušači, alkoholičari, osobe lošeg socijalnog statusa i slabo uhranjene osobe.

Tuberkuloza se prenosi zrakom, kašljanjem , pljuvanjem, govorom

Nema prijenosa bolesti dodirom ili preko predmeta koji pripadaju oboljeloj osobi, ali boravakom s oboljem osobom u istoj prostoriji se možete zaraziti. Naime, tuberkuloza se prenosi zrakom, kašljanjem, pljuvanjem, govorom, pa ako vam se to dogodi bilo bi dobro da se testirate na tuberkulozu. Simptomi tuberkuloze su dugotrajni kašalj, dulji od tri tjedna, gubitak na težini, gubitak apetita, pojačano znojenje, naročito noću, umor, povišena temperatura obično popodne i uvečer, bol u prsima i iskašljavanje krvi.

Tuberkuloza se liječi tako dugo i zbog kombinacije lijekova, prva dva mjeseca se uzimaju četiri različita lijeka, zatim se sljedeća četiri mjeseca uzimaju dva različita lijeka, a svi ti lijekovi imaju nuspojave u vidu vrtoglavica, znojenja, opće slabosti, bolova u zglobovima, obojene mokraće, ali se liječenje zbog toga ne bi smjelo prekidati. Također za vrijeme liječenja nužno stalno obavljati liječničke kontrole i držati se uputa liječnika. Ne smije se piti alkohol za vrijeme liječenja niti pušiti, a nužno je paziti na higijenu i prozračivati prostor u kojem boravite.

Tuberkuloza je u porastu u cijelom svijetu

Smatralo se jedno vrijeme da je sušica pobijeđena, a onda je medicina u cijelom svijetu počela bilježiti novi porast tbc bolesnika. Danas se smatra da je svaka treća osoba u svijetu zaražena tuberkulozom. Da, tuberkuloza je u porastu ucijelom svijetu, ali ne obole sve zaražene osobe, od 10% zaraženih osoba oboli 5 osoba, ostali su pasivni kliconoše, a da to ni ne znaju. Simptomi bolesti ovise o tome gdje bakterije napadnu, pluća, grkljan, limfne čvorove, bubrege, kosti.

Čini se da se tuberkuloza počela ponovo širiti sa pojavom HIV-a, no dobra je vijest da bolesnici s izvanplućnom tuberkulozom nisu zarazni. Uz HIV rizik od oboljevanja je povećan i kod alkoholičara, ovisnika o drogama, bolesnika oboljelih od malignih bolesti, pušača, dijabetičara, bolesnika od silikoze (profesionalna bolest pluća zbog udisanja sitnih čestica silikatne prašine), bolesnika koji boluju od zatajenja bubrega. Povećan rizik od tbc zaraze je kod beskućnika u njihovim skloništima, u zatvorima, bolnicama, domovima za starije.


Tagovi: