Kako se pravi fiš

Kako se pravi fiš

Fiš paprikaš poznato tradicionalno jelo

Fiš papriaš je tradicionalno jelo iz Baranje koja je okružena rijekama. U ovo područje su recept prenijeli Nijemci iz donje Njemačke, te Mađari koji su pripremali ukusno varivo od riječnih riba. Ovo je varivo specifično jer se priprema od nekoliko vrsta riječnih riba kao što su šaran, som, štuka te se dodaje luk i začini koji daju ljutinu ovom tradicionalnom jelu.

Fiš paprikaš nije tradicionalno jelo samo Baranje, već i cijele Slavonije u kojoj se mogu pronaći toliko recepata koliko kuća ima. Svako domaćinstvo ima svoj recept za ovo jelo, netko stavlja vino, netko ljute papričice, netko čili papričice, netko ikru od ribe za gustoću, no velika većina u svojim se receptima koristi baranjskim i slavonskim domaćinm vinima. Ne kaže se uzaludno da riba pliva tri puta, prvi put u vodi, drugi put u jelu i treći put se zalijeva vinom nakon jela.

Ovo se tradicionalno jelo priprema od minimalno dvije vrste riječnih riba i najčešće su to som i šaran koje pripadaju u masne ribe, a kao treća vrsta se dodaje i štuka ili neka druga riječna riba koja se ulovila. Ljutina variva će prikriti masnoću koja ta riječna riba ima u sebi, pa nećete ni primjetiti masnoću riba.

Recept kako se pravi fiš paprikaš

Recept za fiš paprkaš uključuje obavezno kilogram ribe i to soma i šarana, a može se dodati i štuka. Riba se očisti izvana i iznutra od iznutrica i ljuski, te se poprečno nareže na komade poput odrezaka. Uobičajeno je da se ovaj paprikaš kuha u loncu na ognju vatre izvan kuće ili u prirodi. Potrebno je oko 1,3 litre vode, 2 dcl bijelog baranjskog ili slavonskog vina, 500 g nasjeskanog luka, dva do tri režnja češnjaka, 3 žlice ulja, žlica slatke paprike, sol i papar u zrnu, te za ljutinu suhe ljute papričice ili čili papričice.

U loncu na ulju popržite nasjeckani luk, te dodajte nasjeckan češnjak, slatku papriku, papar u zrnu i sve zalijte vodom. Voda neka vrije desetak minuta, pa nakon toga dodajte komade ribe i bijelo vino te sve zajedno kuhajte oko 40 minuta bez da mješate, nego samo protresite lonac koji visi iznad vatre. Široki rezanci su odličan prilog fiš paprikaš jelu, no i svježe pečeni domaći kruh odlično odgovara.

Fiš paprikaš dobar razlog za dobro društvo

Fiš paprikaš se u velikoj većini priprema na otvorenom ognju u loncu koji visi iznad vatre. Odličan je paprikaš za vrijeme zimskih mjeseci kada je potrebno ugrijati se. Uobičajeno ljudi su zimi više zatvoreni u kućama i manje se druže, no iako ribe zimi spavaju u svakom će se zamrzivaču pronaći kilogram smrznute ribe ulovljene u drugom dijelu godine.

Kada to vremenske prilike dopuštaju priprema ovog paprikaša je odličan razlog za okupljanje i druženje oko tople vatre i snažnih mirisa koji se šire iz lonca u kojem se fiš paprikaš lagano krčka. Pokoja rakijica dok se čeka da paprikaš bude gotov opustit će društvo.

Razlog za druženje nije potreban, okupite društvo s idejom danas radimo riblji paprikaš i vidjet ćete da će odaziv društva biti velik jer svima treba svježeg zraka i odmaka od svakodnevnih briga, a nema boljeg nego okupljanje uz pripremu fiša, čašica bijelog vina prije i poslije jela dok sjedite vani u zimskim jaknama ni hladnoća vam neće smetati.


Tagovi: