Kako se obući za razgovor na posao

Ljepota i zdravlje

Kako se obući za razgovor na posao

Kako se obući za razgovor na posao ovisi u vrsti pozicije

Prvi dojmovi su bitni. Bilo da se radi o upoznavanju sa osobom koja vam se sviđa, prvim odlaskom u novi restoran ili odlazak na razgovor za posao, prvi dojam može uvelike odrediti u kojem smjeru će iskustvo krenuti. Ako ste u potrazi za poslom i konačno ste dobili termin za intervju, bitno je razmisliti kako možete ostaviti najbolji dojam, a za to je važno znati kako se obući za razgovor na posao.

Stil koji ste izabrali može potencijalno poslodavcu puno toga reći o vama već i prije nego ste uspjeli razmijeniti prve riječi. Ne postoji univerzalno pravilo kako se obući za razgovor na posao jer vaš stil odjeće može uvelike ovisiti o vrsti pozicije na koju se prijavljujete. Primjerice, za jednu ozbiljnu odvjetničku kompaniju je poželjno obući se striktno poslovno, dakle odijelo, košulja i cipele. S druge strane, ako se prijavljujete za poziciju kod nekog mladog startup-a, malo ležerniji poslovni stil može biti puni pogodak.

Kako se obući za razgovor na posao ako ste muškarac

Kako se obući za razgovor na posao ovisi o kompaniji za koju se prijavljujete no isto tako ovisi i o vašem spolu. Naravno, neka generalna pravila i smjernice mogu se pratiti bez obzira na vaš spol. Na razgovor morate obavezno doći ispeglani i čisti i to sa odjećom koja vam krojem pristaje.

Ne dopustite nikakav nemar u vezi vašeg izgleda jer on može biti indikacija nemarne naravi koja se može odraziti i na obavljanje samog posla. Zapamtite, poslodavac ne zna unaprijed niti kakva ste osoba niti kakav radnik pa su prvi površni dojmovi i te kako bitni ako si želite poboljšati šanse za dobiti posao. Muškarcima je zadatak dosta jednostavan, ako želite znati kako se obući za razgovor na posao ne možete pogriješiti sa odijelom, košuljom, kravatom i cipelama. Ako je kompanija ležernija, izbacite kravatu ili dodajte džemper preko košulje. Cipele se tada također mogu zamijeniti tenisicama sa dizajnom bližim cipelama.

Kako se obući za razgovor na posao ako ste žena

Kako se obući za razgovor na posao ako ste žena je ponešto kompliciraniji zadatak. To ne znači da je nužno teško jer vrijede ista generalna pravila kao i za muškarce, a to je da se obučete prigodno s obzirom na poziciju za koju se prijavljujete. Razlika je u tome da žene imaju širi izbor odjevnih predmeta od kojih mogu birati, a uz to još dolazi potencijalni nakit i šminka. Zlatno pravilo kada razmišljate kako se obući za razgovor na posao je manje je više.

Šminku stavite u manjoj količini i u prirodnijim notama, a poželjno je da je nakit poput narukvice ili ogrlice manji i da ne upada previše u oči. Odjeća bi vam također trebala biti suptilnijih boja, a ne kričavog dizajna. Ne možete pogriješiti ako se odlučite na kombinaciju košulje ili bluze sa poslovnim hlačama ili suknjom koja pada ispod koljena. Bitno je ciljati na izgled koji odaje profesionalizam, a ne sugerira odjeću za izlazak u provod.

Tagovi: