Kako se jede mušmula

Što je i kako se jede mušmula?
Mušmula, poznata i kao divlja kruška, je voće koje potječe iz jugozapadne Azije i jugoistočne Europe, a danas se uzgaja u mnogim dijelovima svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Pripada rodu Rosaceae, odnosno porodici ruža, a najpoznatija je vrsta Mespilus germanica, poznata pod nazivom obična mušmula. Mušmula je malo, smeđe boje s otvorenim vrhom koji podsjeća na pupoljak. Međutim, kako se jede mušmula? Ovo voće se ne jede odmah nakon berbe jer je u tom trenutku tvrda i opora. Kako bi postala jestiva, mora proći proces zrenja, tijekom kojeg se pulpa omekša i postane slatka, gotovo poput džema. Mušmula je voće koje, iako nije toliko komercijalno zastupljeno kao jabuke ili kruške, ima visoku prehrambenu vrijednost. Bogata je vitaminima C i B, taninima, vlaknima te antioksidansima. Osim što je ukusna, mušmula ima i ljekovita svojstva. Ona potiče probavu, djeluje kao prirodni laksativ te pomaže kod upala i problema s jetrom. No da bi se sve ove dobrobiti iskoristile, bitno je znati kako se jede mušmula.
Za što se koristi i kako se jede mušmula?
Mušmula je izuzetno otporno voće koje ne zahtijeva puno pažnje ni specijalizirane uvjete za uzgoj. Uglavnom se sadi u jesen ili rano proljeće, a najbolje uspijeva na sunčanim položajima i propusnom, plodnom tlu. Iako podnosi niske temperature, voli blage klime s dovoljno padalina tijekom godine. Stablo mušmule naraste do četiri metra u visinu i može živjeti više desetljeća, pri čemu svake godine daje plodove sredinom jeseni. Voće se bere kada je u potpunosti razvijeno, ali nije odmah spremno za konzumaciju. Mnogi se pri prvom susretu s ovim voćem pitaju kako se jede mušmula. Nakon berbe, mušmule se ostavljaju nekoliko tjedana na hladnom i suhom mjestu da dozriju. Tek tada se otkriva njihov puni okus koji je blago karameliziran, s notama meda i suhog voća. Nakon sazrijevanja, pulpa postaje meka i lako se vadi žlicom, dok se kora može oguliti ili ostaviti, ovisno o osobnim preferencijama. Sjeme mušmule nije jestivo i treba ga odstraniti, ali ono se također može iskoristiti za sušene koštice nekad su se koristile za pripremu prirodnog napitka nalik kavi. Dakle, kako se jede mušmula? Ona se jede nakon što je sazrjelo.
Kako se jede mušmula uopće?
Kako se jede mušmula? Mušmula se jede sirova, i to žlicom izravno iz ploda. Kada je potpuno zrela, njezina unutrašnjost postaje mekana, gotovo kremasta, a okus se kreće slatko-kiselo. Mnogi je uspoređuju s okusom pečenih jabuka ili zrelih smokava. Ako se pitate kako se jede mušmula, najjednostavniji način je da je lagano zarežete ili prepolovite i izvadite meso žlicom, pazeći da uklonite koštice. Također, neki ljudi vole mušmulu zgnječiti i pomiješati s malo meda ili limunovog soka za dodatnu aromu. Mušmule se jedu isključivo kad su posve zrele, jer nezreli plodovi su tvrdi, trpki i mogu izazvati želučane tegobe. Osim što se konzumira svježa, mušmula se koristi i u pripremi raznih jela i napitaka. Od nje se može napraviti odličan džem, žele ili kompot, a često se koristi i u kolačima, pitama te čak i likerima. Zbog svoje prirodne slatkoće i guste konzistencije, idealna je za pripremu zimnice. Također, mušmula se može sušiti ili zamrzavati, čime se produljuje rok trajanja tijekom cijele godine.
Tagovi: