Kako se iskupiti za pogrešku

Ljubav i veze

Kako se iskupiti za pogrešku

Kako se iskupiti za pogrešku i zašto je to važno

Koliko puta smo čuli za frazu “život je satkan od uspona i padova”? Ili pak za onu “tko radi taj i griješi”. Bilo da se radi o poslu, ljubavi, obiteljskim vezama ili prijateljstvu, gotovo da ne postoji segment u kojem se pogreška ne može dogoditi. Nekada je to reda veličine pokretanja svemirske letjelice i svaka najsitnija pogreška može rezultirati općom katastrofom s fatalnim posljedicama, a ponekad je to sol u kavi umjesto šećera. U apsolutno svemu najveći potez koji je moguće povući nakon učinjene pogreške koja je utjecala na druge ljude je uvidjeti, priznati, a zatim razmotriti kako se iskupiti za pogrešku. To naravno nije uvijek lako, no dobro bi bilo vježbati najprije u krugu ljudi s kojima se osjećamo ugodno. Nakon što dobijemo pozitivnu povratnu reakciju bližnjih zasigurno će svaki idući pokušaj biti sve lakši pa više neće biti ni neobično ni neugodno smišljati kako se iskupiti za pogrešku.

Kako se iskupiti za pogrešku prijatelju ili partneru

Kaže se da najčešće povrijedimo one ljude do kojih nam je najviše stalo. Zašto je tomu tako? Vjerojatno jer s njima provodimo najviše vremena pa je, čisto statistički, tu i najveća vjerojatnost poskliznuti se. Osim toga tu su i najveći ulozi, najviše emocija. Baš zbog toga korisno je navesti nekoliko primjera kako se iskupiti za pogrešku prijatelju ili partneru. U odgoju djece mudro je kao potkrepljenje koristiti nešto usko vezano uz ono o čemu se zapravo radi. Na primjer za uspješno pospremljenu odjeću nakon mjesec dana omogućiti djetetu da si samostalno izabere novi komad odjeće, nakon odlaganja tanjura/pranja suđa dopustiti desert. Ako tu logiku primijenimo u svijet odraslih zanimljivo bi bilo iskupiti se nečime što je vezano uz ono zbog čega je problem nastao. Konkretno – kako se iskupiti za pogrešku bliskoj osobi? Ono što nam svima pada na pamet je riječ Oprosti. Jednostavno, a efektno. Nadalje, ponekad je u redu pojasniti kako i zašto je došlo do pogreške. A kao treći korak slijedi ono neko “potkrepljenje” ili “nagrada” kako ne bi ostao gorak okus. Primjer je predložiti zajednički izlet, večeru ili sportsku aktivnost. Jedno od mogućih odgovora na pitanje kako se iskupiti za grešku je i – ne ponoviti istu.

Kako se iskupiti za pogrešku na poslu

Ukoliko primjerice osoba konstantno kasni (na posao ili na sastanke) mogla bi se iskupiti na način da jedan dan u tjednu/mjesecu dođe sat vremena prije svih, ili pak neradnim danom, i detaljno očisti cijeli ured/radni prostor uz neki slatkiš za novi početak radnog tjedna na stolu svakog suradnika, uz možda neku afirmacijsku ili motivacijsku poruku. To je nešto što će zasigurno izmamiti osmijeh u tmurno i pospano jutro i potaknuti na bolje međuljudske odnose, ugodniju atmosferu i opuštenije okruženje. Kako se iskupiti za pogrešku na poslu ako je nadređeni izrazito strog i neprijateljski raspoložen? Samo još boljim radom, zalaganjem i zaslugama! I naravno, istaknuti to prvom sljedećom prilikom. No, kako se iskupiti za pogrešku na poslu ako se ne smatramo krivima? Odgovor je nikako. Rješenje je otvoren razgovor. Priznavanje greške koja je zapravo tuđa rijetko kad će uroditi plodom, makar iz plemenitih razloga to radili. Umjesto toga, bolje bi bilo sjesti s dotičnom osobom i zajednički pronaći rješenje.

Tagovi: