Kako se čisti sipa

Kako se čisti sipa

Što je sipa?

Sipa je jedna od najpoznatijih vrsta glavonožaca. Živi na plitkom, pjeskovitom i kamenitom morskom dnu. Karakterizira ga izduženo tijelo, s istaknutom glavom i glatkom kožom. Dug je oko 20 centimetara, a boja mu je između bež i sive. Ima dva duža ticala i osam krakova. U usporedbi s lignjom, glavna razlika je u tome što sipa ima kraće i ovalnije tijelo. Kao i drugi glavonošci, sipe su poznate kao majstori prerušavanja. Njihov mehanizam kamuflaže prilično je složen jer mijenja boju kako bi se stopio s okolinom. Ova vrsta glavonožaca proizvodi tamnu tintu koja ima funkciju zatamnjivanja vode kako bi pobjegla ako se pojavi prijetnja. Sipe se hrane različitim vrstama riba, mekušcima i rakovima. Sezona lova sipe je od veljače do kraja listopada. Kao vrsta plodova mora lako se može naći u velikim količinama. Pogodan je za pripremu raznih recepata, au usporedbi s drugim vrstama morskih plodova cjenovno je pristupačniji izbor. Blagog je okusa i brojnih dobrobiti za organizam. Od svog prepoznatljivog izgleda do nutritivnog sadržaja, ovaj morski mekušac ističe se kao ukusna hrana.

Sipa, hranjiva vrijednost

Osim svojih jedinstvenih sposobnosti, sipa je cijenjena zbog delikatnog okusa svog mesa. Ovo je popularan sastojak mnogih svjetskih kuhinja, gdje se priprema na razne načine. Zbog svojih karakteristika i nutritivne vrijednosti izvrstan je izbor za uključivanje u prehranu. Meso sipe bogato je proteinima i omega-3 masnim kiselinama koje su važne za srce i mozak. Smatra se idealnom namirnicom za uravnotežene obroke i zdravu prehranu. Naime, riječ je o namirnici s vrlo malo kalorija. Sadrži jod, vitamin A, B12, B2 i B3, E, selen, željezo, kalij, visoku razinu proteina, malo masti i ugljikohidrata. Pozitivno djeluje na zdravlje očiju i pruža otpornost organizmu. Budući da je sipa odličan izvor kalcija, jača kosti i sprječava osteoporozu. Hranjive tvari koje sadrži važne su za regulaciju razine šećera u krvi i jačanje imunološkog sustava. Između ostalog, ima visok sadržaj proteina koji su neophodni za ljudsko zdravlje. Iako ima brojne zdravstvene dobrobiti, treba ga konzumirati umjereno.

Kako se čisti sipa korak po korak

Kako se čisti sipa korak po korak? Suprotno onome što mnogi misle, čišćenje sipe nije toliko zahtjevno. Sipe koje se kuhaju moraju se preko noći namočiti u loncu s vodom. Tako će se lakše očistiti od onih koje nisu bile u vodi. Pripremite sav potreban alat, nož i kuhinjske škare. Prilikom čišćenja sipe potrebno je koristiti rukavice jer bočica s tintom može prsnuti. Prvi korak je škarama odvojiti glavu od tijela. Glavu sipe možete koristiti u juhama. Sljedeći korak je uklanjanje kože. To ćete učiniti tako što ćete prstima provući između kože i mesa, zatim povući kožu u stranu. Ovom prilikom možete nožem odvojiti kožicu sipe. Nakon skidanja kože, otvorite tijelo sipe, izvadite utrobu i odvojite vrećicu s tintom. Kada je sipa očišćena, možete pristupiti rezanju i pripremi željenog recepta. Poznato je da je meso sipe vrlo ukusno, ali potrebno je pridržavati se pravilnog načina kuhanja. Prije prženja mora se prokuhati. Ovakav način kuhanja omekšava meso sipe. Ovo je svestrana namirnica koja se može pripremati u varivima, na roštilju, kao prilog tjestenini ili riži. Kad se očisti, reže se na kolutiće ili trakice, začini, peče na roštilju ili u pećnici. Ako se ne upotrijebi odmah, treba ga očistiti i staviti u zamrzivač.


Tagovi: