Kako saznati krvnu grupu

Kako saznati krvnu grupu

Kako saznati krvnu grupu, zašto je krvna grupa važna

Naša krvna grupa se određuje prema vrsti crvenih krvnih stanicama. Crvene krvne stanice ili antigeni imaju svoju ulogu u našem organizmu, a to je da potiču naš organizam na stvaranje posebnih antitijela. Krvne grupe danas dijelimo na: 0, ova krvna grupa ne sadrži ni A ni B antigen. A koja ima A antigen, B koja ima B antigen, AB koja ima i A i B antigen. Važno je naglasiti i dva najrasprostranjenija sistema u krvnim grupama a to su ABO sistem i RH sistem. Spajanjem navedenih dva sistema dobivamo osam tipova krvnih grupa, točnije: 0+, 0-, A+, A-, B+, B-, AB+, AB-. Kako saznati krvnu grupu i zašto je ona važna? Svatko od nas ima imunološki sustav koji u sebi prirodno sadrži antitijela koja nam pomažu u borbi s bilo kojim stranim tvarima koje naš sustav ne prepoznaje. Ova strana tijela su poznatija kao virusi i bakterije. Dalje, antitijela mogu napasti naše antigene koji nisu prisutni u našoj prirodnoj krvnoj grupi. Što ovo znači? Primjerice ako imate krvnu grupu B i ona se pomiješa s krvnom grupom A tijekom primanja infuzije tada će vaša antitijela djelovati na način uništavanja A antigena i to može biti opasno. Krvna grupa AB tako može pomoći onima koji imaju A, B ili AB krvnu grupu, dok svatko može primiti tip 0 jer ne sadržava nikakve antigene, dok oni s 0 mogu samo primiti 0. Kako saznati krvnu grupu ako ju ne znate? Određivanje krvne grupe se radi prije operacija, prije primanja transfuzije, prije davanja krvi. Najjednostavniji način je svakako vađenjem krvi i testiranjem kada dobivate rezultate u roku 2 dana.

Kako saznati krvnu grupu, što krvne grupe otkrivaju

Naveli smo krvne grupe kao i načine kako saznati krvnu grupu, no da li krvne grupe mogu otkriti nešto? Prema najnovijim istraživanjima u Hrvatskoj 42% stanovništva ima A krvnu grupu, 34% krvnu grupu 0, 17% krvnu grubu B, a samo oko 7% krvnu grupu A. Što ovo govori o nama? Svaka krvna grupa nosi svoje prednosti. Krvna grupa A tako prema istraživanjima je grupa koja najdulje ostaje plodna ali je isto tako i sklonija pretjerivanju u alkoholu. Od bolesti skloniji su raku želuca i opsesivno kompulzivnim poremećajima. Krvna grupa B ima veći rizik za dobivanje čira ali imaju najbolji metabolizam među grupama. Imaju veći rizik od raka gušterače kao i Alzheimerove bolesti, no bolje izgrađuju mišiće i bolje reagiraju na tjelovježbu. Krvna grupa 0 ima manji rizik za dobivanje infarkta, ali imaju kraću plodnost. Ova grupa ima visoku otpornost na stres i kako on utječe na naš organizam, ali su skloni pretilosti. Krvna grupa AB je sklonija infarktu ali imaju bolji vid. Infarkt i rak jajnika je čest kod ove krvne grupe, no nemaju problema s vidom i isto kao i grupa 0 dobro se nose sa stresom. Kako saznati krvnu grupu kako bi znali kojoj skupini padate? Najjednostavniji način je test vađenjem krvi iz vene.

Kako saznati krvnu grupu, zašto je bitno znati svoju krvnu grupu

Naša krvna grupa je nasljedna i nepromjenjiva je. Kako saznati krvnu grupu i zašto je to važno? Krvna grupa može utjecati na naš život, i upravo zato je važno znati koja smo krvna grupa. Postoje 3 osnovna razloga zbog kojih bi ste trebali znati svoju krvnu grupu, a ona su sljedeća: Vaša krvna grupa vam daje dublji uvid u vašu genetiku, ovo znači da možete bolje razumjeti kako vaše tijelo reagira na određenu hranu, može vam pomoći u saznanju kojim bolestima ste skloni, kako reagirate na stres, koliko brzo starite. Krvna grupa vam pomaže u određivanju najboljeg načina prehrane, antigeni su rasprostranjeni svugdje u našem tijelu i oni utječu na to kako tijelo reagira na određenu hranu i pića. Određena hrana koju jedemo sadrži lektine koji se vežu za antigene i uzrokuju sljepljivanje krvi što dovodi do umora, glavobolje, problema s kožom i sl. Zdraviji način prehrane i konzumiranje hrane koja nam godi može pomoći u održavanju našeg zdravlja. Najvažniji razlog je svakako onaj da poznavanje vaše krvne grupe vam može spasiti život ako se nađete u situaciji da trebate brzu transfuziju krvi. Ako ne znate koja vam je krvna grupa a pitate se kako saznati krvnu grupu tada je najbolje da kod liječnika opće prakse zatražite uputnicu za postupak vađenja krvi, a drugi način je da dobrovoljno odete darivati krv gdje će vam se odrediti koja ste krvna grupa.


Tagovi: