Kako ribe spavaju

Znanost

Kako ribe spavaju

Kako ribe spavaju i spavaju li uopće

Zasigurno ste vrlo znatiželjna osoba čim ste se zapitali kako ribe spavaju. Gotovo da nema osobe koja ribu nije vidjela bar u nekom digitalnom mediju, ukoliko već nije imao prilike vidjeti ih uživo. Kao i svim živim bićima, i ribama je potreban san kako bi mogle funkcionirati, plivati i vršiti ostale funkcije te naravno, kako bi ostale zdrave. Nama koji smo vidjeli ribe zapelo je za oko to što one nemaju kapke.

Stoga nije ni čudno da mnogi misle da ribe iz tog razloga ne spavaju. Kako ribe spavaju moguće je i bez kapaka, no njihov način spavanja drastično se razlikuje od onoga kako spavamo mi ili neke druge životinje. Za početak, ribe žive u sasvim drugačijem okruženju nego kopnene životinje pa se stoga njihovo spavanje također razlikuje. Način na koji ribe spavaju razlikuje se s obzirom na vrstu ribe i gdje boravi, o čemu ćemo pričati u nastavku ovog teksta.

Kako ribe spavaju i kako to izgleda

Kako ribe spavaju razlikuje se najviše s obzirom na vrstu. Nijedna riba nema kapke te iz tog razloga one ne mogu sklopiti oči. Velik dio riba kada spava izgledaju kao da su budne, dok neke izgledaju kao da su nešto između uspavanog i budnog stanja. Kako ribe spavaju je način da se njihov metabolizam uspori te se i one samo uspore.

Neke ribe pronaći će neki zaklon i na taj način odspavati, no velik broj riba spava na način da uspore pokrete i kao da “lebde” u vodi. Na taj način si opskrbulju tijelo i dalje kisikom te su u poziciji pokrenuti se ukoliko registriraju prijetnju. Za razliku od ljudi i nekih drugih životinja, ribe ne ulaze u čvrst san, tj. u REM fazu već su cijelo vrijeme u pripremnom stanju ukoliko shvate da su u nekoj opasnoj situaciji. Svjesne su vibracija i šumova oko sebe te čim primijete neki novi zvuk, spremne su na pokret.

Kako ribe spavaju i u koje vrijeme

Kako ribe spavaju razlikuje se i po tome jesu li aktivnije danju ili noću te koje je doba godine. Postoje ribe koje su aktivnije danju, no postoje i one koje su puno aktivnije po noći. Iz tog razloga, neke će ribe spavati danju, a neke noću. O tome ovisi i duljina sna koje će ribe imati jer noću ima i manje pomorskog prometa, što uzrokuje manje šumova, vibracija i strujanja vode pa neke ribe mogu odspavati malo dulje jer nema dodatnih ometanja.

Kako ribe spavaju na kraju ipak ovisi o tome koliko su umorne i spavati će kada im je san najviše potreban. Postoje neke ribe koje kada dođe zima ulaze u stanje slično zimskom snu pa se tako neke vrste tada ukopavaju u mulj ili neki sličan materijal koji im daje potrebnu toplinu, ali i ono možda još važnije – sigurnost, zahvaljujući čemu mogu neometano provesti dulji period spavajući.

Tagovi: