Kako rasporediti treninge kroz tjedan

Kako rasporediti treninge kroz tjedan

Kako rasporediti treninge kroz tjedan

Kako rasporediti treninge kroz tjedan tema je o kojoj se nedovoljno priča s obzirom na to koliko pravilno planiranje treninga utječe na rezultate. O tome kako se treba vježbati, kako se izvode pojedine vježbe pa čak i o prehrani napisani su brojni radovi, međutim raspored treniranja je još uvijek u sjeni. Tjelovježba je danas dobila zasluženi status, jer se sve više shvaća koliko je tjelesna aktivnost važna za održavanje i popravljanje kompletne zdravstvene slike čovjeka. Također, sa popularnošću društvenih mreža raste i potreba svih nas da izgledamo što je bolje moguće i tako se prezentiramo na društvenim mrežama.

Da bi izgledali što je bolje moguć i da bi bili što zdraviji potrebno je svakodnevno prakticirati tjelovježbu. Preopterećenje mišića i organizma veliki je problem jer poništava sve dobro učinjeno kroz vježbanje, pa je od iznimne važnosti znati kako rasporediti treninge kroz tjedan. Na internetu se može pronaći mnogo kvalitetnog materijala koji će vam pomoći što bolje isplanirati treninge kroz tjedan.

Najefikasnija formula kako rasporediti treninge kroz tjedan

Zamor mišića ili organizma nastaje kada ne znamo kako rasporediti treninge kroz tjedan. Ako ste vježbač početnik, na internetu možete pronaći razne planere za treniranje, a najbolja opcija je posavjetovati se stručnim osobljem kao što su treneri u teretanama ili fitness treneri koji svoje usluge nude na internetu. Postoje pravila koja opisuju kako je najbolje planirati treninge kroz tjedan, kako bi vježbanje bilo što učinkovitije i kako bi što lakše ostvarili zacrtane ciljeve.

Prije svega treba reći kako je manje bitno koliko ćete dana u tjednu trenirati, već je važno miksati vježbe za različite mišićne skupine. Dakle, najefikasniji način kako rasporediti treninge kroz tjedan je da svaki dan trenirate drugu mišićnu skupinu. Na primjer, ako tjedan započinjete treniranje mišića nogu tada idući dan koncipirajte trening sa fokusom na mišiće ruku ili core mišiće. U svakom slučaju veoma je važno da ne vježbate istu mišićnu skupinu dva dana za redom, kako bi osigurali dovoljno vremena za oporavak.

Kako rasporediti treninge kroz tjedan i zašto je to važno

Kako rasporediti treninge kroz tjedan važno je iz nekoliko razloga. Prilikom treniranja mišića, mišićna vlakna na mikro razini pucaju. Ta pucanja se "krpaju" proteinima, što na duži period dovodi do rasta mišićne mase. Međutim, ako se pretjera sa treniranjem, mikro pucanja mišića mogu postati mnogo veća i može doći do pojave ozljede. Zbog toga je potrebno nakon treninga osigurati vrijeme za oporavak, kako bi se mišići pravilno izgradili. Odmor i planiranje treninga ima velikog utjecaja na motivaciju, jer ako pretjerate sa svakodnevnim vježbanjem vjerojatno će doći do zasićenja, koje onda može negativno utjecati na vašu volju i rezultate.

Kako rasporediti treninge kroz tjedan prvenstveno naučite kako bi sačuvali svoje zdravlje, a potom kako bi maksimizirali rezultate vježbanja i nivo motivacije održavali na potrebnim razinama. Na internetu možete pronaći već sastavljene programe za treniranje, a ni brojne mobilne aplikacije za planiranje treninga nisu loša opcija posebno ako ste početnik u treniranju.


Tagovi: