Kako provjeriti da li su kolači dovoljno pečeni

Kako provjeriti da li su kolači dovoljno pečeni

Jednostavni trikovi uz koje će vam kolači i biskviti uvijek biti sočni i puni okusa

Pečenje kolača nekada može biti prava znanost, što se najčešće može primijetiti kada po prvi puta iskušavamo novi recept. Kako bi konačni rezultat bio za prste polizati, potrebno je uskladiti sljedeće stavke: Omjer sastojaka, temperaturu i sami postupak radnje. Dovoljno je samo da jedna od navedenih stvari krene krivo i dobijete propali kolač. Što je potrebno napraviti kako bi kolači uvijek bili savršeni? Za početak, morate biti sigurni da je recept dobar, a onda u svom rukavu morate imati nekoliko trikova koji kolač mogu podići na sljedeću razinu.

Mnogi kolači, ali i torte traže sljedeće: Prosijano brašno - Često zanemarivana stavka kod pripravka biskvita. Biskvit će svakako biti prozračniji i bolje će se dići ako je brašno dobro prosijano. Namašćen kalup - Gotovo svaki recept navodi kako je kalup za kolač ili tortu potrebno unaprijed namastiti i pobrašniti kako se smjesa ne bi zalijepila za dno i rubove. Topla jaja - U recepte često dodajemo hladna jaja koja moramo miješati par minuta kako bi se spojila u smjesu. Kako bi se jaja bolje spojila sa sastojcima poželjno je da ona budu sobne temperature.

Vrijeme miksanja - Rijetko kada je navedeno koliko dugo se sastojci trebaju miksati. Kada stati? Onda kada se njihov volumen udvostruči. Zagrijana pećnica - Pećnicu je uvijek poželjno zagrijati prije pečenja kolača kako bi se biskvit dobro i ujednačeno spekao. Naravno, potrebno je regulirati temperaturu kako se biskvit ne bi isušio ili prepekao.

Kako znati da li su kolači i biskviti dobro pečeni?

Prilikom pripremanja kolača svakako želimo izbjeći prepečen, isušen i mrvičasti biskvit, no isto tako, ne želimo da biskvit ostane previše mljecav ili vlažan. Kako procijeniti da li je biskvit pečen? Kada se peče biskvit ili kada su kolači u pećnici, tada imamo tendenciju otvarati pećnicu i gledati da li je pečeno ili ne. I dok je navedeno u redu, postoje jednostavniji načini koji vam mogu pomoći u procjeni pečenja. Svoji kolač ili biskvit možete provjeriti s čačkalicom, dovoljno je samo zapiknuti čačkalicu u sredinu i vidjeti da li ona izlazi čista ili s ostacima smjese.

Ne želite bost čačkalicu? Tada samo pogledajte rubove kolača ili biskvita. Kada se rubovi krenu odvajati od tepsije to je vidljiv znak da je kolač pečen. Kako bi trebali izgledati dobro pečeni kolači? Njihova sredina bi trebala biti prozračna i mekana, no ne prevlažna. Ovaj test možete napraviti s prstom. Pritisnite s prstom sredinu kolača, ako je on dovoljno pečen neće ostaviti trag prsta, a ako je trag vidljiv tada je poželjno da se kolač još dopeče.

Kolači i biskviti traže dobru pripremu

Sve je popularnije peći brze i jednostavne kolače i biskvite koji ne zahtijevaju dugu pripremu. No, potrebno je imati na umu kako je svaka priprema važna i kako je ona temelj svakog kolača. Da li priprema može utjecati na to kako će se kolači ispeći? Da. U primjeru, ako niste dobro pomiješali svoje tijesto to će biti vidljivo tijekom i nakon pečenja gdje neki dijelovi kolača mogu biti suhi, a neki mokri. Uvijek pažljivo miješajte tijesto, sastojak po sastojak kako bi se smjesa bolje sjedinila.

Također, kada smjesu zasipate u kalup potrebno ju je dobro zagladiti kako bi se ona ravnomjerno ispekla. Ravnomjerno ispečeni kolači često su glatkog izgleda, nemaju vidljiva udubljenja ili izbočenja. Što je sa posluživanjem? Kada je kolač ili biskvit pečen, on se vadi iz pećnice i ostavlja se na sobnoj temperaturi par minuta. Nakon hlađenja on se vadi iz kalupa i poslužuje. Nikada nemojte mlaki kolač stavljati u hladnjak kako se biskvit ne bi skupio i uzrokovao neravnine.


Tagovi: