Kako pripremiti kus kus

Hrana i piće

Kako pripremiti kus kus

Kako pripremiti kus kus za salatu

Kus kus koji se u povijesti tradicionalno pripremao bilo je potrebno dugotrajno namakati, no danas u trgovinama možemo pronaći instant kus kus koji ćete brzo pripremiti na način da dvije trećine šalice kus kusa prelijete sa šalicom vruće slane vode. Možete dodati malo maslinovog ulja ili maslaca, ostaviti poklopljeno pet minuta i nakon toga vilicom razrahliti kako se kus kus ne bi slijepio. Kus kus nije potrebno ukuhavati ili kuhati.

Kako pripremiti kus kus na salatu ovisi o vašim željama kakvu salatu želite pripremiti za obrok na bazi kus kusa. Kus kus se jako dobro svojim okusima slaže sa sirom, naročito svježim sirom ali i feta sirom, rajčicama, raznim vrstama povrćem poput tikvice, paprike, krastavaca, zelene salate, mrkve, začinjeno peršinom, bosiljkom, origanom ili nekim drugim začinima uz naravno dodatak soli i maslinovog ulja.

Kakvu salatu želite o tome i ovisi kako pripremiti kus kus na salatu, zapravo ovisi o dodacima od kojih želite napraviti salatu, ili ćete jednostavno staviti povrće koje trenutno imate u hladnjaku.

Kako pripremiti kus kus sa plodovima mora ili sa mesom

Kako pripremiti kus kus sa plodovima mora ili sa nekim vrstama mesa čini vam se dobra ideja, no niste sigurni kako pripremiti kus kus? Kako smo već pisali priprema samog kus kusa je vrlo jednostavna, bez kuhanja, preliti vrelom vodom uz malo soli i maslinovog ulja ili maslaca. Ostaje vam odlučiti da li ćete uz kus kus pripremati plodove mora ili neku vrstu mesa sa povrćem.

Ukoliko ste se odlučili na plodove mora, prvo ćete nasjeckati luk i prodinstati ga u posudi na štednjaku posoljenog. Nakon par minuta dodat ćete plodove mora, dagnje, kolutove lignji, školjke uz dodatke peršina i bijelog vina. Nakon dinstanja plodova mora sa lukom tekućina će brzo ispariti, pa ćete maknuti sa izvora topline i dodati unaprijed pripremljen kus kus. Začiniti možete začinima prem vlastitim željama.

Kus kus sa mesom i povrćem se priprema na način da će se meso i povrće također dinstati na luku te kad tekućina ishlapi po istom principu ćete dodati kus kus u dinstano meso i povrće i začiniti začinima prem vašim željama.

Kako pripremiti kus kus za juhu ili varivo

Kako pripremiti kus kus za juhu ili varivo zapravo se svodi na to da je kus kus dodatak juhi ili varivu. Kus kus možete pripremiti unaprijed na način da ćete ga preliti vrelom vodom, ali kod pripreme variva i juha zapravo tu vrelu vodu mogu zamijeniti i varivo ili juha koju pripremate.

Varivo ili juhu koju kuhate ćete napraviti ovisno o vrsti variva ili vrste juhe na svoj uobičajeni način ili po receptu koji koristite. Ako kuhate mahune kus kus će biti vrlo odličan izbor i dodatak unutar variva mahuna. Kus kus može bit dodatak u juhama umjesto rezanaca i ako ubacite kus kus u vrelu juhu neposredno prije serviranja bit će dovoljno da kus kus omekša, samo pripazite da ne ubacite previše kus kusa na premalu količinu juhe.

Da biste znali kako pripremiti kus kus trebate znati da je ovo proizvod koji se dobiva u proizvodnji iz lomljene durum pšenice, dakle to je žitarica koja povijesno dolazi originalno sa sjevera Afrike i Bliskog istoka, pa ga se često nalazi i u južnoj Italiji, ali i u Francuskoj.

Tagovi: