Kako pripremiti čaj od lavande – Višestruka korist čaja od lavande

Kako pripremiti čaj od lavande - Višestruka korist čaja od lavande

Imate migrenu skuhajte si čaj od lavande

Znamo da Francuzi i Talijani dodaju lavandu varivima i drugim jelima, da je hrvatski kruh s lavandom nešto posebno, da lavandino eterično ulje ima mnogo ima mnogostruke primjene, kao i mirisne vrećice s osušenom lavandom, znamo čak i za lavandine jastuke protiv nesanice, pa je nejasno zašto je lavandinom čaju trebalo tako dugo vremena da dođe na scenu. Ako imate migrenu skuhajte si čaj od lavande, pomaže i kod nervoze želuca i drugih probavnih i crijevnih tegoba.

Čaj od lavande je dobar i za nesanicu, za ispiranje rana ili natapanje obloga za rane, ozljede i nadraženu kožu. Pošto lavanda ima i sedativna svojsta, smiruje nervozu, dobro djeluje na otpuštanje tjeskobe, stresa i raznih strahova, kao i protiv drugih vrsta glavobolje, ne samo migrene. Njezina opuštajuća svojstva pomažu kod depresije i velike iscrpljenosti, a kod crijevnih tegoba ublažava nadutost i smanjuje količinu plinova u crijevima, ali za čaj koristite pravu lavandu, a ne njezine hibride.

Može li čaj od lavande imati neke nuspojave

Lavanda je modroljubičasta kraljica ljeta i kraljica Mediterana, a turističke posjete modroljubičastim nasadima se reklamiraju kao meditativna i opuštajuća turistička ponuda. Jasno je i da su ta beskrajna polja ljubičaste modrine i odredište mnogih pasioniranih fotografa. Naglašavaju se svi pozitivni lavandini učinci, no treba progovoriti i o tome može li čaj od lavande imati neke nuspojave. Da, može biti nuspojava kod pretjeranog konzumiranja ovog čaja, može se pojaviti mučnina, povraćanje ili neke kožne iritacije.

Dok se lavandino ulje koristi najviše u kozmetici, proizvodnji mirisa i aromaterapiji, čaj od lavande se uglavnom koristi za smirenje, protiv glavobolje i migrene, kod probavnih tegoba, protiv nesanice i pokazao se odličnim kod predmenstrualnih tegoba, jer opušta mišiće i smiruje grčeve. Ali se ovaj čaj ne preporučuje trudnicama niti osobama sa niskim kolesterolom. Ne bi ga trebale piti niti osobe koje su na antikoagulansima, sedativima, antidepresivima ili drugim lijekovima za živce, interakcije s drugim lijekovima nisu dovoljno istražene.

Čaj od lavande u njezi tijela

Proizvodnja kozmetike i mirisa uglavnom koristi lavandina eterična ulja, hidrolate ili tinkture. No, čaj od lavande u njezi tijela se ipak može koristiti, za čišćenje nadražene ili upaljene kože, kod akni i gnojnih upaljenih bubuljica, a naročito se koristi za njegu kose. Koriste se ga osobe kojima ispada kosa, protiv prhuti i preventivno za održavanje vlasišta. Kosu treba normalno oprati, a zadnje ispiranje treba napraviti mlakim, nezaslađenim lavandinim čajem i nakon toga osušiti kosu prirodne, bez fena.

Čaj od lavande ako ga baš morate piti slatkog, zasladite domaćim pravim prirodnim medom. Ako pripremate lavandin čaj protiv vodene bolesti na litru vode dodajte dvije žlice lavandinih cvjetova, jednu žlicu anisa i jednu žlicu cimeta. U čaj za nesanicu lavandi možete dodati valerijanu, gospinu travu i jaglac. Za masažu koristite lavandino eterično ulje ili uvarak u vinu ili tinktur. Lavandin čaj nježnog, ali ipak aromatičnog okusa koji možda neće odgovarati osobama koje ne vole aromatične čajeve.


Tagovi: