Kako pripremiti čaj od kadulje

Kako pripremiti čaj od kadulje

Čaj od kadulje i njegova ljekovita svojstva

Čaj od kadulje poznat je kao i čaj od žalfije i on se sastoji od lišća biljke kadulje. Ova biljka raste na mediteranskom području, no radi svoje ljekovitosti uzgaja se u cijelome svijetu. Posljednjih 4000 godina kadulja se koristi kao svojevrsni lijek. U drevnom Egiptu koristila se za balzamirane i mumificiranje, dok su u Rimu imali poseban obred kod branja. Drevni narodi koristili su kadulju kod vjerskih obreda, i kod pročišćavanja domova. Kadulja je višegodišnja biljka koja ima lijepe srebrnkaste listove sa plavim ili ljubičastim cvjetovima.

Kadulja će cvijetati od svibnja do srpnja, a prirodno će rasti na području Mediterana. Nerijetko se koristi kao začin, no najčešće se konzumira u obliku čaja. U tradicionalnoj narodnoj medicini kadulja se koristi za liječenje usne šupljine, grla, reume, probavnih smetnji, noćnog znojenja, upale mjehura. Čaj od kadulje pomoći će kod sljedećih stanja: Bakterijske, virusne i gljivične upale, želučani i crijevni problemi, bolesti usne šupljine, grla te krajnika, kašlja, hunjavice, prehlade i gripe, bronhitisa, poboljšanja pamćenja.

Recept za čaj od kadulje

Kadulja se danas gotovo uvijek uzima u obliku čaja. Čaj od kadulje može se piti za određena stanja ili bolesti, no isto tako se može konzumirati kao normalan topli napitak. Kako se priprema čaj od kadulje? Recept je sljedeći: Čaj se priprema tako da ćete jednu žličicu kadulje najprije prokuhati s 2 dcl vruće vode 5 minuta kako bi otrovi unutar biljke oslabjeli. Dovoljno je piti dvije do tri šalice na dan. Prije same konzumacije u ljekovite svrhe poželjno je da se savjetujete sa svojim liječnikom.

Čaj možete koristiti i za ispiranje usne šupljine. Možete kupiti i kadulju u vrećicama koje će se namočiti u vruću vodu. Recept za pripremu je sljedeći: U 2-3 dl prokuhane vode stavite dvije do tri čajne žličice kadulje i ostavite da čaj poprimi zlatno žutu boju. Čaj ćete zatim procijeniti i koristiti za ispiranje usne šupljine. Nemojte gutati tekućinu, već ju ispljunite van. Kadulja se ne preporučuje: Djeci mlađoj od 12 godina, osobama koje pate od epilepsije, osobama koje imaju visok tlak.

Gdje kupiti čaj od kadulje?

Navedeni čaj dostupan je u svim trgovinama zdrave prehrane, ljekarnama, većim trgovačkim lancima. Kad piti čaj od kadulje? Ovaj čaj se najčešće pije kada se moraju liječiti određene zdravstvene tegobe. Nikada se nemojte svojevoljno liječiti s ovim čajem, već zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Da li čaj od kadulje donosi nuspojave? Ako se koristi kao napitak, ovaj čaj se treba ograničiti na svije šalice dnevno. Kod osjetljivih osoba može se pojaviti žgaravica ili osjećaj blage neugode u želucu.

Veće količine čaja uzrokovat će probavne smetnje i ostale probleme. Kadulja nije preporučljiva za trudnice i dojilje, djecu, osobe koje boluju od epilepsije, osobe koje imaju povišeni krvni tlak. Imajte na umu da kadulja sadrži tujon, koji u većim količinama može biti otrovan. Ispijanje čaja svakako je jedan od najstarijih i najjednostavnijih rituala. Čaj će nas iscijeliti na svim razinama - on će izliječiti naše tijelo, osnažiti duh, uravnotežiti emocije. Neovisno o tome da li želite okrjepu, opuštanje, liječenje - kadulja vam može pomoći.


Tagovi: