Kako prestati hrkati

Kako prestati hrkati

Hrkanje remeti vaš i san osobe koja spava pored vas

Bučno spavanje je zapravo poremećaj disanja koji dovodi do poremećaja spavanja i do razdražljivosti svih koji zbog vaše buke uopće ne mogu zaspati. Hrkanje remeti vaš i san osobe koja spava pored vas, a uzroci mogu biti medicinski, anatomski, genetski i nemedicinski pod zajedničkim nazivnikom vaših životnih navika. Medicinski uzroci mogu biti neke bolesti dišnog sustava, suženja dišnih puteva, apneja i urođene anomalije anatomske građe poput devijacije septuma nosa i treba ih medicinski i tretirati.

Što prije otkrijete uzrok i način kako ga ukloniti ili barem ublažiti, hrkanje će prije prestati. Devijaciju septuma je potrebno kirurški ukloniti ili korigirati, bolesti dišnog sustava treba liječiti, ako ste alergični i zbog toga imate suhu sluznicu nosa koristite kapi za nos i ovlaživače zraka. No, treba mijenjati i životne navike kao što su pušenje, alkohol, nekretanje, prejedanje i pretilost. Smršavite, počnite vježbati ili barem šetajte svaki dan, zdravo se hranite, pijte dovoljno vode jer suhoća sluznice može značiti da vaše tijelo vapi za vodom.

Hrkanje pogađa sve dobne skupine čak i malu djecu

Ako se budite umorni i razdražljivi, sa suhim i bolnim grlom, osjećajem začepljenog nosa i sinusa, glavoboljom i dekoncentrirani ste cijeli dan, vjerojatno hrčete, ostajete bez zraka tijekom spavanja i zapravo se niste naspavali iako toga niste svjesni, jer ste uvjereni da ste spavali cijelu noć. Hrkanje pogađa sve dobne skupine čak i malu djecu koja u toj ranoj dobi često imaju problema sa bolestima dišnog sustava, ali čim lijekovi počnu djelovati, mirnije dišu i spavaju.

Hrkanje jednako pogađa žene i muškarce (ipak muškarce malo češće zbog anatomske građe grla) iako se partneri kunu jedno drugome da je to nemoguće, najbolje snimiti bučnog spavača ili spavačicu mobitelom i ujutro ih suočiti sa neporecivim dokazom o hrkanju. Nažalost, mnogi parovi se čak i rastanu zbog te nepodnošljive noćne buke i odbijanje partnera da nešto poduzme i potraži pomoć. Parovi koji si to mogu dopustiti zbog hrkanja izaberu odvojene spavaće sobe, suptilniji partner poklanjaju čepiće za uši da ih partner ili partnerica ne čuju po noći i konačno se naspavaju.

Nekoliko prirodnih načina kojima možete spriječiti hrkanje

Ljudi su i prije pojave kapi za nos, flastera za sinuse, sprejeva za grlo pokušavali doskočiti hrkanju, pa evo nekoliko prirodnih način kojima možete spriječiti hrkanje, navodno kao kod mucanja, pjevanje pomaže i protiv hrkanja. Pjevajte iz sveg glas u autu, pod tušem, na izletu u prirodi, pjevanje jača mišiće vašeg grla i bolje ćete disati za vrijeme spavanja. Ispirajte grlo toplom vodom sa par kapi eteričnog ulja majčine dušice, samo grgljajte, nemojte gutati.

Hrkanje ublažava uzimanje par žličica maslinovog ulja sa ili bez meda, prije spavanja. Čaša takozvanog zlatnog mlijeka spravljenog od kurkume, mlijeka, bademovog ulja i meda prije spavanja također pomaže. Ako su sinusi uzrok hrkanja, pomaže prije žvakanja sažvakati i progutati 2 - 3 češnja češnjaka, nije ugodan miris, ali pomaže. Šalica kamilice prije spavanja se preporučuje svim bučnim spavačima ili žličica meda koji će također podmazati vaše grlo. Nemojte nikako spavati na leđima, spavajte na boku, ako počnete hrkati promijenite stranu.


Tagovi: