Kako prepoznati šarlah

Kako prepoznati šarlah

Šarlah ili isto tako skarlatina se opisuje kao bakterijska bolest koja se najčešće pojavljuje kod djece. Nastaje uz pomoć infekcije beta hemolitičkim streptokokom koji pripada u skupinu A. Bolest se najčešće pojavljuje kod djece od 4 do 8 godina. Infekcija najčešće ulazi u organizam preko krajnika, stoga je ona uvijek popraćena s upalom grla i visokom temperaturom/groznicom. Kada bakterije uđu u organizam one se razmnožavaju i stvarat će toksin koji će cirkulirati u krvi i stvarati vidljivi crveni osip.

I dok se ova bolest nekada smatrala ozbiljnom, zahvaljujući antibioticima ona je danas samo manja prijetnja za zdravlje. Šarlah je potrebno liječiti kako ne bi uzrokovao druga ozbiljna stanja koja mogu utjecati na rad srca ili bubrega. Inkubacija će trajati od 1 do 7 dana, ovisno o tome koliko dugo je toksinima potrebno da izazovu vidljive simptome. Kako nastaje skarlatina? Ovo oboljenje uzrokovano je bakterijom koja inače uzrokuje upalu grla. Prenosi se najčešće putem kapljica, s osobe na osobu. Potrebno je navesti kako je riječ o rijetkoj bolesti koja zahvaća većinom samo djecu.

Na prvi dan zaraze dijete može dobiti visoku temperaturu koja se penje na 40 stupnjeva. Grlo je crveno i upaljeno, jezik je obložen. Krajnici također mogu biti prekriveni bijelim naslagama, a dijete može i povraćati. Drugog dana na licu se može primijetiti svjetlocrveni osip koji, a treći dan navedeni osip se širi dalje po tijelu i može izazvati svrab. Na treći dan zaraze temperatura često opada, jezik poprima izgled jagode. Do šestog dana navedeni osip bi trebao nestati, a koža zahvaćena osipom trebala bi se krenuti guliti.

Znakovi te simptomi koji mogu ukazivati na šarlah su: Crveni osip - Osip podsjeća na opeklinu od sunca. Najčešće se pojavljuje na licu ili vratu, zatim se širi prema ostatku trupa, osobito na ruke i noge. Crvene linije - Nastaju vidljivi nabori oko pazuha, prepona, koljena i laktova i oni postaju sve više crveni kako se osip širi. Isprano lice - Lice može poprimiti isprani izgled, nastaje blijedi prsten oko usta gdje se osip nije pojavio.

Jagodasti jezik - Jezik će poprimiti crveni te neravni izgled, može biti prekriven s bijelim premazom. Drugi simptomi mogu biti: Temperatura koja prelazi 38, upaljeno i bolno grlo, poteškoće prilikom gutanja, povraćanje i glavobolja. Šarlah je važno prepoznati i liječiti na vrijeme. Kada je potrebno zatražiti liječničku pomoć? Kada dijete ima povišenu temperaturu, kada su žlijezde na vratu otečene, kada se pojavi crveni osip po tijelu.

Pošto se šarlah kategorizira kao zarazna bolest, ukoliko se ne liječi može izazvati encefalitis. Encefalitis će se prepoznati po pospanosti, glavobolji, osjetljivosti na svijetlo, nesvjestici. Ovo je ozbiljno stanje koje se može pojaviti tjedan dana nakon što je nastupila zarazna bolest. Liječenje šarlaha je moguće, no ono će se odrediti nakon dijagnoze koja uključuje pregled jezika, grla, krajnika i limfnih čvorova. Osim navedenog fizičkog pregleda, liječnik također može zatražiti i bris samoga ždrijela kako bi se doznao uzrok nastanka, kao i provjeru krvne slike. Šarlah se najčešće liječi s antibioticima koji su na bazi penicilina.

Terapija se uzima 10 dana, neovisno o povlačenju vidljivih simptoma. Roditeljima se savjetuje da snižavaju temperaturu svome djetetu uz pomoć hladnih obloga i mlakih tuševa. Dijete se mora redovito hidratizirati, te je potrebno provoditi i higijenske mjere kako bi se minimaliziralo širenje zaraze. Simptomi bolesti se mogu ublažiti i sljedećim metodama: Grgljanje čaja od kadulje ili kamilice, konzumacija tople juhe ili hladnog sladoleda. Dijete se može vratiti u vrtić ili školu nakon što je uzimalo antibiotike najmanje 24 sata.


Tagovi: