Kako prepoznati rani spontani

Kako prepoznati rani spontani

Veoma je važno prepoznati prve simptome spontanog pobačaja kako bi znali pravilno reagirati. Rani spontani pobačaj označava nagli prekid trudnoće u sredini drugog tromjesečja. Iako postoje razni uzroci koji mogu potaknuti rani spontani, stručnjaci naglašavaju da oni nisu uzrokovani radnjama žene, već unutarnjim promjenama. Kako se mogu prepoznati simptomi ranog pobačaja? Simptomi se mogu razlikovati od žene do žene, oni također mogu biti povremeni ili stalni.

Najčešći simptomi su sljedeći: Obilno ili slabo krvarenje za vrijeme trudnoće, izlazak dijelova tkiva iz same rodnice, prozirna ili ružičasta tekućina koja izlazi iz vagine, jaki grčevi i bolovi u trbuhu, česte vrtoglavice, ne osjete se simptomi rane trudnoće. Naravno, moguće je da spontani pobačaj dođe i bez ikakvih simptoma, i tada je nemoguće ustanoviti da li je sve u redu ili ne do prvo zakazanog ultrazvučnog pregleda. Isto tako, mogući je i scenarij gdje je žena doživjela pobačaj bez da je i znala da je trudna.

Žene često krive sebe radi spontanog pobačaja, no stručnjaci navode kako je to van ženine kontrole. Iako se smatra kako intenzivno vježbanje i stres mogu uzrokovati rani spontani, ovo nije dokazano. Najčešći uzroci ranog pobačaja su: Kromosomske abnormalije - Ponekad se spontani događa radi nedostatka jednog ili više kromosoma, što može dovesti do sprječavanja razvoja embrija. Molarni oblik trudnoće - Kromosomska abnormalnost gdje se tkivo samog fetusa ne razvija kako bi se trebalo, već nastaje cista koja je ispunjena tekućinom.

Razna zdravstvena stanja - Kada žena ima određena zdravstvena stanja koja se ne kontroliraju i ne liječe, tada se povećava rizik od spontanog. Abnormalnosti na cerviksu ili maternici - Bilo kakve abnormalnosti ovih organa mogu povećati rizik od spontanog. Rani spontani se najčešće događa u prvome tromjesečju, a ponekad i prije nego žena shvati da je trudna. Ako se pojave čudni i neugodni simptomi potrebno je zatražiti liječničko i ginekološko mišljenje.

Kada žena želi dijete i kada se dogodi rani spontani to svakako ostavi određene posljedice, kako psihički tako i fizički. Spontani pobačaj ne znači da žena više ne može imati dijete, no prije nove trudnoće potrebno je pričekati barem 6 mjeseci ili godinu dana. Prije nove trudnoće žena će obaviti određene preglede prema nalogu liječnika i ginekologa kako bi se utvrdilo da li je sve u redu. Kako bi se izbjegao rani spontani ginekolozi savjetuju da žene budu smirene i da izbjegavaju stres i druge okidače koji mogu izazvati negativan odgovor samoga tijela.

Prema procjenama, 85 % žena koje su doživjele spontani pobačaj uspješno zatrudni i vode sasvim normalnu trudnoću nakon spontanog. U svega 2 % slučajeva nova trudnoća može rezultirati ponovnim spontanim. Kada se događaju redoviti pobačaji to je znak automatske reakcije imunološkog sustava. Ukoliko želite zatrudnjeti i voditi zdravu trudnoću, tada je najbolje da o tome otvoreno porazgovarate sa svojim ginekologom koji će vam dati sve potrebne smjernice.


Tagovi: