Kako prepoznati nedostatak kalija

Kako prepoznati nedostatak kalija

Nedostatak kalija ili hipokalijemija je stanje kada u krvi postoji smanjena koncentracija kalija. Riječ je o jednom od najčešćih elektrolitnih poremećaja današnjice, a sami uzrok nastanka je manjak kalija u organizmu. Osobe koje boluju od navedenog stanja često niti nisu svjesni nedostatka, jer simptomi se rijetko pojavljuju. U težim slučajevima hipokalijemije osobe mogu osjećati simptome poput umora, slabosti i konstipacije. Sama dijagnoza postavit će se na osnovu laboratorijskih nalaza, a liječi se najčešće nadoknađivanjem kalija i suzbijanjem samog uzroka nastanka.

Za što je važan kalij? Kalij se smatra esencijalnim mineralom koji obavlja mnogobrojne procese u tijelu. Pomaže u reguliranju kontrakcije mišića, održava zdravu funkciju živaca i vodi brigu o regulaciji ravnoteže samih tekućina. Koji je glavni uzrok nedostatka kalija? Iako se često misli kako je nedovoljan unos kalija kroz hranu glavni uzrok hipokaljemije, to nije istina. Nedostatak kalija se najčešće povezuje s bolesti bubrega ili bolesti crijeva, ali i sa proljevom, povraćanjem, konzumacijom određenih lijekova, hipomagnezijemijom, žvakanjem duhana, pomaka kalija u druge stanice.

Blagi oblik hipokalijemije može proći bez simptoma, no ako je osobi razina kalija ispod preporučenih 3 mmkL/L, tada je moguće da osoba može osjetiti sljedeće simptome: Slabost i osjećaj umora - Prvi znakovi da organizmu nedostaje kalija. Kalij pomaže u regulaciji mišićnih kontrakcija, ali kada razina padne dolazi do stvaranja slabijih kontrakcija. Njegovo smanjenje također može dovesti do slabije proizvodnje inzulina, što može uzrokovati simpom povišenog šećera u krvi.

Trzaji i grčevi u mišićima - Kalij unutar mišićnih stanica ima zadaću da prenosi signal kontrakcija do mozga. Isto tako pomaže i kod zaustavljanja navedenih kontrakcija izlaskom iz stanica mišića. Kada se razina kalija smanji, mozak ne može učinkovito prenijeti navedene signale i to rezultira duljim kontrakcijama u obliku grčeva. Problemi s probavom - Nedostatak kalija može uzrokovati slabljenje kontrakcija u samom probavnom sustavu, što uzrokuje simptome poput nadutosti i zatvora.

Preskakanje srca - Palpitacije ili poremećaj u srčanom ritmu također mogu biti simptom nedostatka kalija. Ovi simptomi se pojavljuju kada je protok kalija u/iz srčanih stanica slabiji nego uobičajeno. Problemi s disanjem - Kod nekih ljudi nedostatak kalija može se primijetiti kada postoji poremećaj u disanju. Kalij pomaže plućima da se skupljaju i isto tako šire, pa njegov nedostatak uzrokuje kratki dah i nemogućnost normalnog disanja.

Liječenje hipokalijemije ovisit će o uzroku nastanka. Za početak, liječenje može uključivati promjenu prehrambenih navika, liječenje probavnih tegoba, prestanak uzimanja lijekova. Osobe koje imaju bez značajni uzrok gubitka kalija i nemaju simptome ne zahtijevaju poseban tretman liječenja. Blagi oblik hipokalemije može se liječiti uz pomoć oralnih dodataka s kalijevim kloridom. Također se preporučuje konzumacija namirnica koje su bogate kalijem - lisnato zeleno povrće, rajčica, banane, citrusno voće. Teški oblik hipokalemije se liječi uz pomoć intravenske suplementacije.

Teški nedostatak kalija liječit će se diureticima. Da li se može spriječiti nastanak nedostatka kalija? Nedostatak kalija se može prevenirati. Za navedeno je potrebno jesti hranu koja je bogata kalijem. Poželjno je jesti raznovrsnu i zdravu hranu. Manjak kalija se može liječiti, no potrebno je nakon regulacije nastaviti s primjenom liječničkih savjeta. Hipokalijemija je rijetko popraćena sa simptomima, stoga je potrebno obratiti pažnju na ponašanje vašeg tijela i organizma. Ukoliko ste primijetili gore navedene simptome zatražite liječničko mišljenje kako bi znali što vam je činiti.


Tagovi: