Kako potaknuti probavu odmah

Kako potaknuti probavu odmah

Probava i njena funkcija

Današnji ubrzani način života i izbor lošije hrane znatno utječe na način na koji naše tijelo vrši proces probave. Zdravlje naše probave ponajviše ovisi o načinu života, stoga je najbolji recept za zdravu probavu aktivan život bez stresa i loše hrane. Navedeno je lakše reći nego primijeniti u stvarnosti gdje smo svakodnevno zatrpani raznim obavezama, rokovima, stresom i promjenama. Da li se probava može potaknuti? Potrebno je naglasiti kako je naša probava veoma složen proces mehaničke te kemijske razgradnje hrane. Putem probave čovjek dobiva svoju potrebnu energiju, no isto tako sami probavni sustav utječe na apsorpciju hranjivih tvari u limfni sustav i krv.

Probavljanje hrane je dugotrajniji proces koji započinje onoga trenutka kada u usta unesemo odabranu hranu. Ova hrana odlazi preko jednjaka do želuca i tankog te debelog crijeva i završava izlaskom stolice. Prirodno, naš probavni sustav je stimuliran uz brojne probavne enzime koji dolaze iz jetre te gušterače. Pojednostavljeno, rad našeg probavnog sustava se ne može samo tako potaknuti, ne postoji čarobna hrana ili čaroban lijek koji će nas odmah potjerati na wc. Probavu je poželjno poticati sa zdravim načinom života.

Probava i njeno poticanje

Ponekad se osjećate kao da su vaša crijeva odbijala surađivati i što god da radili imate osjećaj da samo pogoršavate? Niste jedini. Iz godine u godinu bilježi se rast osoba koje pate od problema s probavom, a glavni krivac za navedeno je ubrzani način života. Upravo nam ubrzani način života donosi brzu hranu, pekaru, kavu, pretjeranu konzumaciju slatkog i svakodnevni stres. Kada zbrojimo sve navedeno dobijemo nezdravu prehranu koja je siromašna s vitaminima, mineralima te ostalim hranjivim tvarima - što direktno utječe na rad probave.

Nažalost, lošija probava može utjecati i na naše sveukupno zdravlje, što znači da možemo osjetiti neželjene simptome poput umora, depresije, smanjene koncentracije. Da li se probava može potaknuti? Može, no ono ne znači ubrzanje ili magično ozdravljenje. Kako potaknuti probavu? Jedite hranu koja je bogata vlaknima, ograničite unos masnije hrane, konzumirajte što više probiotika, jedite redovito i polako, pijte dovoljno tekućine (voda, čaj), izbacite lošije navike, redovito vježbajte, upravljajte stresom.

Probava i prirodni laksativi

Sigurno ste barem jednom iskusili neugodnu pojavu zatvora. Bol, nadutost i grčevi u probavnom traktu mogu biti veoma neugodni i kao takvi mogu ometati normalno funkcioniranje. Kada se pojavi zatvor, to je znak da je poremećen odnos između dobrih i loših bakterija u našim crijevima. Uzrok navedenome je loša prehrana, stres, manjak aktivnosti, promjena okoline, uzimanje raznih lijekova. Probava se može potaknuti uz pomoć brojnih ljekarskih proizvoda, no savjetuje se da si pokušate prvo pomoći na prirodan način. Koji su to prirodni laksativi koji mogu potaknuti probavu? Poticanje probave moguće je napraviti uz:

Voće koje je bogato vlaknima (najčešće se preporučuje konzumacija šljiva), probiotici koji su prisutni u: kefiru, jogurtu, i ukiseljenom povrću, sjemenke i mekinje koje su bogate korisnim vlaknima, šalica kave nakon doručka. Što je poželjno izbjegavati ako patite od zatvora? Prženu hranu, rižu, banane, štapiće i perece, marelice, proizvodi na bazi bijelog brašna. Kako bi vaša probava profunkcionirala, savjetuje se da pijete što više tekućine kako se ona ne bi ulijenila, da se više krećete i da bolje spavate. I na kraju, najvažnija stavka, kada vam se ide na wc nemojte odgađati i zadržavati.


Tagovi: