Kako popraviti slušalice

Kako popraviti slušalice

Kako popraviti slušalice i kako locirati kvar?

Prije nego saznate kako popraviti slušalice, pročitajte ovaj odlomak i saznajte kako locirati kvar na slušalicama. Prije svega trebati ćete odrediti alate koji će vam trebati. Ovisno o popravku koji morate obaviti, morat ćete imati sljedeće alate: lemilo, žica za lemljenje, nož ili rezač i škare, termoskupljajuću cijev i ljepljivu traku, skidač žice i kliješta te multimetar.

Nakon toga provjerite dolazi li kvar iz slušalice koje koristite. Uzmite slušalice za koje ste sigurni da rade i spojite ih na izlaz uređaja koji može proizvesti zvučni signal, kao što je vaše računalo i slušajte zvuk koji proizvodi uređaj. Ponovite istu operaciju s navodno neispravnim slušalicama. Ako ne čujete ništa provjerite ima li kvara kabela. Pažljivo promatrajte stanje kabela, jer su uobičajena mjesta kvarenja kabela na njegovim krajevima ili na dijelu koji bi vam se trebao činiti djelomično spljoštenim. U nastavku ovog teksta pročitajte kako popraviti slušalice na kojima ste ustanovili određeni kvar.

Kako popraviti slušalice?

Postupak kako popraviti slušalice nije kompliciran, ali od vas iziskuje pedantnost. Stavite slušalice na uši i uključite uređaj s kojim su spojene. Nježno povucite kabel skroz oko kraja palca pod pravim kutom dok ne čujete pucketanje ili dok zvuk ne prestane. Ako je greška blizu konektora, na internetu pronađite upute kako popraviti konektor, u suprotnom idite na sljedeći korak. Skinite vanjsku izolaciju s kabela. Za to koristite alat za skidanje žice ili napravite rez oko vanjske izolacije kabela tako da uklonite oko 1,5 cm, a zatim produžite rez u oba smjera dok ne vidite oštećenu žicu, bilo da je izrezana ili spljoštena.

Ako primijetite da je barem jedna od žica za prijenos audio kanala oštećena, odrežite kabel na jednakim udaljenostima s obje strane mjesta na kojem je oštećen. Pazite da to učinite na jednakoj udaljenosti od oštećenog dijela kako biste izbjegli druge električne probleme. Nakon toga uklonite oštećeni dio žice te ponovno spojite žicu na "zdravim" dijelovima. U sljedećem odlomku pročitajte dodatne savjete oko toga kako popraviti slušalice.

Dodatni savjeti oko toga kako popraviti slušalice.

U prethodnim poglavljima vam je ukratko prikazano koje je predradnje potrebno poduzeti prije popravka slušalica i kako popraviti slušalice. Za razliku od kvarova kabela ili konektora, problem sa slušalicom može biti vrlo teško riješiti. U većini slučajeva najbolje je takve vrste popravaka prepustiti profesionalnoj službi za dijagnostiku i održavanje osim ako niste sigurni da to možete učiniti sami. Rastavite neispravnu slušalicu. Ovaj će se postupak razlikovati od modela do modela, stoga je potrebno potražiti posebne upute na internetu. Umetnite ravni alat u izrez za sklop koji se nalazi na dnu kupole za slušalice. Budite oprezni pri podizanju kupole jer biste je mogli oštetiti, stoga je preporučljivo prethodno pronaći upute za rastavljanje slušalice.

Čašice za uši se mogu rastaviti, ali će vam možda trebati nove gumene brtve da biste ih nakon toga ponovno sastavili. Problemi su obično lokalizirani u žici koja vodi do atrija. Sve odspojene žice moraju se ponovno spojiti na jastučić za slušalice. Ako je više žica isključeno, trebat će vam servisni priručnik o tome gdje ih spojiti. Pazite da žice slušalica ne dodiruju jedna drugu. Ako niste sigurni da sami možete popraviti svoje slušalice, uvijek možete pitati stručne osobe za dodatne savjete o tome kako popraviti slušalice.


Tagovi: