Kako pokrenuti rastavu braka

Kako pokrenuti rastavu braka

Kako pokrenuti rastavu braka pravno je regulirano

Brak se definira kao životna zajednica muškarca i žene koji je reguliran pravnim normama te se smatra osnovom svake obitelji. Muškarac i žena stupaju u brak iz raznih odnosa, često kao najveći dokaz ljubavi između dvije osobe, no ima slučajeva u kojima se ulazi u brak jer je žena trudna i slično. Koji god da je povod stupanja u brak, on je kao što je već spomenuto, reguliran nekim pravnim normama te ukoliko poželite prekinuti brak kao takav, postoje neka pravila kako pokrenuti rastavu braka. Statistički gledano, danas se svaki treći vjenčani par rastaje.

U prošlosti je bilo teže doći do razvrgavanja braka, no danas postoje mnogo lakši načini kako pokrenuti rastavu braka. Bilo da je riječ o prestanku ljubavi, nepremostivim razlikama, nasilju u obitelji ili nekom drugom razlogu, brak je moguće raskinuti, no ovisno o tome jesu li rođena djeca u braku ili ne, brakorazvodni postupak izgledat će drugačije.

Kako pokrenuti rastavu braka na sporazumni način

Kako pokrenuti rastavu braka najlakše je ukoliko oba bračna druga odluče da je to najbolje za njih jer tada je moguće podnijeti zahtjev za sporazumni razvod braka. Sporazumni razvod braka najbrži je i najjednostavniji način razvrgavanja braka te financijski najmanje opterećuje osobe koje se razvode. Obično se rješava uz pomoć odvjetnika koji rješava svu potrebnu birokraciju i sve što je potrebno kada se skupe svi papiri je potpis oba supružnika, nakon čega je brak razvrgnut najčešće u roku desetak dana.

Brak se razvodi u tom slučaju osim sporazuma i ako su odnosi trajno narušeni ili partneri više ne žive zajedno. Kako pokrenuti rastavu braka na sporazumni način najlakši je način, no samo ukoliko bračni partneri nemaju maloljetne djece. Ukoliko se u braku rodilo dijete ili više njih koji su u trenutku razvoda braka maloljetni, postupak razvoda braka postaje kompliciraniji te se u cijeli taj proces uključuju i neke druge institucije kao što je Centar za socijalnu skrb.

Kako pokrenuti rastavu braka kada su u priči i maloljetna djeca

Kako pokrenuti rastavu braka često je težak i bolan proces, no utoliko ga težim čine ako su u cijeloj priči i djeca. Odrasla djeca mogu bolje podnijeti razvod braka, no maloj djeci taj proces obično jako teško pada. Iz razloga što djeca drugačije doživljavaju razvod braka, u cijelu priču se uključuju razne institucije. Kada dolazi do brakorazvodne parnice u koju su uključena i maloljetna djeca, zakonom je propisano obavezno savjetovanje koje provodi Centar za socijalnu skrb te se ponekad u cijelu priču uključuju i neke druge institucije ili stručni ljudi. Takvo savjetovanje pokreće se kada se dostavi zahtjev stranke pismeno ili usmeno u nadležnu instituciju Centra za socijalnu skrb.

Kako pokrenuti rastavu braka s maloljetnom djecom moguće je i na lakši način, koji se opet veže na sporazumni razvod braka kada bračni drugovi moraju napraviti plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi kojom se dogovara kada koji roditelj provodi vrijeme s djetetom i sve što ide uz to.


Tagovi: