Kako podesiti mlinac za kavu

Tech

Kako podesiti mlinac za kavu

Kako podesiti mlinac za kavu

Iako na prvu to mnogi od vas ne bi pomislili, kako podesiti mlinac za kavu nije nimalo jednostavno i od velike je važnosti kod pripremanja vrhunske kave. Kava je omiljeni napitak velikom broju ljudi, gotovo da je nemoguće pronaći osobu koja ne pije kavu. Osim samog ispijanja ukusne kave, kava je poziv na druženje i u tim situacijama stvaramo lijepa iskustva i sjećanja, pa ne čudi popularnost kave i ispijanja iste. Dan započinjemo kavom i sigurno je da ga ne želimo započeti ispijanjem loše i neukusne kave.

Razlikujemo različite načine spremanja kave, a razlikuju se i ukusi svakoga od nas, pa se neće svakome svidjeti jednako spremljena kava. Ipak, postoji zlatni standard i točno je propisano kako bi se kava trebala pripremati, pa čak i kako se ispija. Mnogo faktora u procesu pripreme kave utječe na okus. Svima koji pripremaju kavu, a posebno ugostiteljskim objektima odavno je jasno da je od ključne važnosti kako podesiti mlinac za kavu.

O čemu najviše zavisi kako podesiti mlinac za kavu ?

Jasno je da je pripremanje kave osobna stvar i da ćete ju pripremiti onako kako vama odgovara, međutim da bi kavu pripremili savršeno važno je poznavati kako podesiti mlinac za kavu i o čemu sve ovisi podešavanje mlina za kavu. Prije svega mlinac za kavu moramo postaviti prema parametrima i zahtjevima aparata za pripremu kave. Naime u svaki se aparat za kavu stavlja drugačija granulacija zrna kave, pa ćete s obzirom na idealnu granulaciju postaviti i mlinac za kavu. Zanimljivo je da granulacija zrna kave ovisi i o vlažnosti zraka.

Što je zrak suši to ćete prstene na mlincu za kavu podesiti za finije mljevenje, a što je zrak vlažniji prstene na mlincu za kavu treba podesiti na grublje mljevenje. Dakle veličina granulata podešava se pomoću metalnih prstenova na mlincu za kavu. S obzirom o koliko parametara ovisi kako podesiti mlinac za kavu, teško je reći jedinstvenu formulu, već je potrebno eksperimentirati dok se ne pronađu pravi omjeri u trenutku pripremanja kave.

Kako podesiti mlinac za kavu i o čemu još ovisi kvalitetna priprema kave

Kako podesiti mlinac za kavu važno je u aspektu granulata. Preveliki granulat kave propuštat će vrelu vodu prebrzo, pa će kava biti slabog okusa, dok će presitan granulat kave uzrokovati teži prodor vode kroz zrna kave a tako pripremljena kava postaje gorka. Veoma je važno stalno čistiti mlinac za kavu, kako ostatci prethodno pripremljene kave ne bi utjecali na okus svježe pripremljene kave. Osim granulata kave, na okus utječe i temperatura vode koja prolazi kroz zrna kave, kao i trajanje protoka vode.

Protok vode trebalo bi podesiti na 20 do 30 sekundi, a preporučena temperatura vode je od 88 do 90 stupnjeva Celzijusa. Također, preporučuje se i pažljivo dozirati kavu u ručku aparata za kavu, a idealna količina bi bila oko 7 grama kave. U početku će vam sigurno biti komplicirano podesiti sve ove parametre, pa i kako podesiti mlinac za kavu, međutim trud se isplati jer ćete na vlastito i zadovoljstvo svih kojima pripremate kavu, napraviti upravo savršenu kavu i tako im uljepšati ostatak dana.

Tagovi: