Kako pamtimo

Kako pamtimo

Kako pamtimo i kako mozak radi

Kako mozak radi i kako pamtimo događaje, slike, ljude, podatke, mirise i okuse, danas je to još uvijek najneistraženije znanstveno područje. Mozak tokom dana memorira sve što doživi, slike, mirise, okuse, događaje čak i one kojih nismo potpuno svjesni ili uopće nismo svjesni da se događaju oko nas. Tokom noći kad se tijelo umiri u snu mozak procesuira doživljeno tokom dana i sprema u memoriju, te je ustanovljeno da mozak tokom spavanja radi i više nego u budnom stanju.

Spavanje je jednako važno kao i prehrana i značajno za naše zdravlje jer spavanjem se obavlja energija, a mozak tokom spavanja informacije prikupljene tokom dana selektrira, odbacuje nebitne i toksične stvari, te sprema one informacije koje smatra da treba sačuvati u kratkotrajnoj i dugotrajnoj memeoriji. Dok spavamo mozak donosi odluke pa stoga ona stara narodna: Prespavaj, pa donesi odluku je itekako istinita.

O tome kako pamtimo određuje mozak tokom spavanja jer selektira sjećanja i utječe na hipokampus koji je važan za memoriranje informacija koje će nam kasnije u budnom stanju doći kad prizovemo sjećanja. Ujedno tokom spavanja mozak povezuje informacije koje u budnom stanju se čine nepovezane, te štiti od toksina, ali i uči i pamti jer tokom REM faze spavanja kratkotrajne informacije mozak sprema u dugoročne informacije te tako pamtimo.

Kako pamtimo bolje, savjeti

Kada učimo za ispit, test u školi ili na studiju, kada želimo zapamtiti gradivo koje smo pročitali postoje načini kako pamtimo bolje. No, budimo svjesni da je svaki čovjek individua za sebe i ono što kod nekoga funkcionira savršeno, kod nekog drugog možda uopće ne pali. Međutim, znanastveno je dokazano da postoji nekoliko načina da sebi olakšate pamćenje, te ćete zasigurno od tih načina pronaći nešto što će i kod vas efikasno funkcionirati.

Ako ste vizualan tip, vrlo ćete lako zapamtiti slike koje gledate, rečenice koje čitate, no postoje i auditivni stilovi pamćenja pa ćete slušanjem i pričanjem, odnosno glasnim ponavljanjem pronaći način kako pamtimo bez teškoća. Za svako učenje i pamćenje potrebna je koncentracija, a da biste imali koncentraciju važno je da vas ništa ne ometa, dakle stvorite si atmosferu u nekom određenom vremenu u kojoj vas ništa neće ometati.

Zapisivanje bilješki je još jedan način da zapamtite najvažnije informacije iz gradiva koje želite naučiti i tako će mozak bolje memorirati gradivo jer će vam bilješke pomoći da se prisjetite cjelokupnog gradiva. Mentalna mapa je metoda kod koje ćete nacrtati krug i unutar kruga upisati glavne teme, a izvan kruga činjenice koje su vezane uz teme iz kruga.

Ponavljanje je majka znanja stara je narodna poslovica, pa kada nešto želite zapamtiti i naučiti, ponavljajete, no uzmite i pauzu jer mozak je kao i tijelo, radi i radi dok se ne umori. Mnemotehnika jer metoda kod koje zapamtite prvih par slova riječi ili prvi slog riječi, te uz to povežete odgovarajuću sliku koja će vas metodom asocijacije povezati sa informacijama koji taj slog nosi. Isprobajte i provjerite koje su metode kod vas djelotvorne.

Kako pamtimo dobro, tako pamtimo i loše

Kako pamtimo dobre stvari i događaje, tako nažalost pamtimo i loše stvari i događaje. No, to i nije tako loše ako učite stvarajući pogreške ili učite iz tuđih grešaka. Ono što ste loše proživjeli može nam ostaviti doživotnog traga u pamćenju i vaša se psiha nakog takvih događanja može promijeniti. Ipak nismo svi isti, neki događaji će na pojedinca utjecati na način da će mu sruštiti cijeli cvijet, dok će na takav ili sličan događaj neka druga osoba reagirati kao da je to sastavni dio života i nastojati iz loših stvari izvući pouku.

Zašto i kako pamtimo upečatljivije loša događanja više nego lijepe stvari. Zbog emocija se loše stvari dublje urezuju u pamćenje i straha od toga da budete emotivno ili fizički povrijeđeni. Lijepe stvari doživimo osjetimo se opušteno, radosno, smireno i sjećanje potisnemo i spremimo negdje u memoriju mozga. A loše stvari zbog emocija ostanu dugo na površini i "bolje" ih pamtimo, što je dobro ako učimo iz tih loših događanja te na taj način donesemo zaključak kojim ćemo loša sjećanja spremiti u ladicu na kojoj piše oprez, te sljedeći put ćemo postupiti opreznije.


Tagovi: