Kako omekšati nokte na nogama

Ljepota i zdravlje

Kako omekšati nokte na nogama

Kako omekšati nokte na nogama i koji su uzroci zadebljanja

Iako vam na prvu može zvučati čudno, međutim nokti su ogledalo zdravlja i higijene. U pravilu nokti koji nisu glatki, sjajni i tanki upućuju na lošu higijenu ili neki zdravstveni problem. Treba reći i kako nokti, tj. ploče noktiju sa godinama postaju sve gušće. Iz tog razloga, nokte je s godinama teže rezati. Posebno se kod starije populacije javlja taj problem, pa će njima biti važno kako omekšati nokte na nogama. Jedan od glavnih uzročnika problema sa noktima na nogama, zbog kojega i tražimo način kako omekšati nokte na nogama je gljivična infekcija, tj. onihomikoza. Sama gljivična infekcija uglavnom nastaje prilikom bosonogog hodanja na javnom mjestu. Osim zadebljanja, nokat mijenja nijansu, može doći do boli, koža u blizini nokta nabubri i svrbi, dok se može osjetiti i neugodan miris samih stopala. Nokat može promijeniti svoj izgled i zbog loše prehrane, loše cirkulacije ili stresnog iskustva. Nekoliko je načina kako liječiti ovakvo stanje i kako voditi higijenu nožnih noktiju.

Kako omekšati nokte na nogama kod kuće pomoću tople kupke

Dobra stvar je što na raspolaganju imate više načina kako omekšati nokte na nogama. Jedan od najučinkovitijih načina kako omekšati nokte na nogama je kupkom za stopala. Dakle prije rezanja nokte možete omekšati namakanjem u toplu kupku. Toplu kupku možete napraviti tako što ćete u pet litara tople vode, ne vruće, dodati 3 žlice sode i sapuna. U takvu smjesu namačite noge dvadesetak minuta i postupak ponavljajte tjedan dana. Osim što ćete nakon kupke moći odrezati nokte, ova će kupka dugoročnije riješiti problem tvrdih i zadebljanih noktiju. Kupku možete napraviti i pomoću esencijalnih ulja, koja će djelovati i protuupalno. Na primjer, u 5 litara tople vode dodajte par kapi ekstrakta čajevca ili lavande. Također stopala uronite u kupku nekakvih dvadesetak minuta. Nokti će nakon ovakvog tretmana biti jako mekani i lagani za rezanje. Odlična stvar kod tople kupke što ćete lakše rezati nokte, možete to raditi kod kuće, plus toga što će vas topla kupka opustiti nakon napornog dana.

Kako omekšati nokte na nogama kremama i oblozima

Mali problem može vam stvarati kako omekšati nokte na nogama, a ne smijete stopala namakati u kupku. Topla kupka najbolji je način kako omekšati nokte na nogama, međutim ako imate otvorene rane i infekcije na stopalima, tada bi kupke trebali izbjegavati. U slučaju kada ne možete koristiti toplu kupku, kao opcija ostaje vam omekšavanje nokta kompresijom obloga direktno na nokat i nanašanjem kreme na nokat. Oblog napravite tako da list aloe vere narežete i prislonite na nokat, te zavojem pričvrstite list. To napravite prije spavanja a ujutro maknite zavoj. Isto možete umjesto aloe vere napraviti pomoću vate namočene u jabučni ocat. U oba slučaja vaš će nokat omekšati i biti zdraviji. Naravno, kvalitetno rješenje možete pronaći i u ljekarnama u vidu masti i kreme za omekšavanje nokta. Na kraju treba spomenuti preventivu kao najbolje rješenje za zdrave i tanke nokte. Pripazite na osobnu higijenu, da vam obuća bude kvalitetna i udobna i na svoju prehranu. Ako pripazite na ovih par stvari, vaši nokti će duže ostati zdravi i tanki.

Tagovi: