Kako ograničiti data promet na androidu

Tech

Kako ograničiti data promet na androidu

Kako ograničiti data promet na androidu pomoću ugrađenih postavki

U današnje vrijeme, kada svakodnevno koristimo mobilne uređaje, ograničavanje data prometa postaje sve važnije. Osim što nam pomaže u economiziranju troškova, smanjuje rizik od prekoračenja ograničenja za data promet kod našeg mobilnog operatera. Srećom, postoji nekoliko načina kako ograničiti data promet na androidu.

Kako ograničiti data promet na androidu pomoću ugrađenih postavki? Android operativni sustav ima ugrađene postavke koje nam omogućavaju kontrolu nad korištenjem data prometa. U postavkama uređaja, potrebno je pronaći opciju “Podaci o upotrebi” ili “Mreža i internet” te odabrati “Mobilni podaci”.

Ova opcija prikazuje količinu korištenog podatkovnog prometa za svaku aplikaciju. Korisnik može postaviti ograničenja za svaku aplikaciju pojedinačno, tako da će se aplikacija ugasiti kada dostigne postavljenu granicu. Ova opcija je korisna jer nam omogućava kontrolu nad korištenjem podatkovnog prometa, ali ne i nad korištenjem Wi-Fi mreže.

Druga opcija je korištenje aplikacija za upravljanje prometom. Na Google Play Storeu postoji nekoliko aplikacija koje mogu pomoći korisnicima u ograničavanju data prometa na androidu.

Neke od najpopularnijih su “Datally” i “My Data Manager”. Ove aplikacije omogućavaju korisniku da postavi ograničenja za svaku aplikaciju, ali i da dobije obavijesti kada se približava granici korištenja podatkovnog prometa. Dodatno, neke aplikacije nude i blokiranje pozadinskih aktivnosti aplikacija koje koriste podatkovni promet.

Treća opcija je podešavanje aplikacija i sinkronizacije podataka. Postoje aplikacije koje koriste velike količine podatkovnog prometa za sinkroniziranje podataka u pozadini, poput aplikacija za sinkronizaciju fotografija i glazbe s online servisima.

Korisnik može ograničiti korištenje podatkovnog prometa za ovakve aplikacije ili ih u potpunosti onemogućiti. Također, korisnik može onemogućiti sinkronizaciju podataka na mobilnoj mreži te dopustiti samo sinkronizaciju na Wi-Fi mreži.

Na kraju, način na koji se ograničava potrošnja podataka na Androidu ovisi o individualnim potrebama i navikama korisnika. Ugrađene postavke na androidu su dobra opcija za one koji žele jednostavno ograničiti korištenje podatkovnog prometa, dok aplikacije za upravljanje prometom nude više opcija za naprednije korisnike. Podešavanje aplikacija i sinkronizacije podataka također može pomoći korisnicima u economiziranju podatkovnog prometa. U svakom slučaju, korisno je redovito pratiti korištenje podatkovnog prometa te ga prilagođavati vlastitim potrebama.

Kako ograničiti data promet na androidu pomoću aplikacija za upravljanje prometom

Aplikacije za upravljanje prometom predstavljaju drugu opciju koja korisnicima može pomoći u ograničavanju data prometa na androidu. Postoji nekoliko popularnih aplikacija koje možete potražiti na Google Play trgovini i koje mogu pomoći u uštedi podatkovnog prometa. Najpopularnija aplikacija ovog tipa je Datally koju je razvio Google.

Datally je aplikacija koja nudi korisnicima pregled i kontrolu nad korištenjem podatkovnog prometa.

Nakon instalacije, Datally će analizirati vašu upotrebu podatkovnog prometa i sugerirati načine kako uštedjeti podatkovni promet. Možete vidjeti koliko ste podatkovnog prometa potrošili tijekom dana, tjedna ili mjeseca. Aplikacija vam također omogućuje da ograničite količinu podatkovnog prometa koju svaka aplikacija koristi na vašem uređaju.

Još jedna popularna aplikacija za upravljanje prometom je My Data Manager.

Ova aplikacija omogućuje korisniku da prati korištenje podatkovnog prometa za svaku aplikaciju, kao i za ukupan promet na uređaju. My Data Manager također nudi mogućnost postavljanja upozorenja kako bi vas obavijestio kada se približavate limitima korištenja podatkovnog prometa. Ova aplikacija također omogućuje korisnicima da postave ograničenja za svaku aplikaciju pojedinačno.

Još jedna popularna aplikacija koja se preporučuje je GlassWire.

Ova aplikacija omogućava korisniku da prati korištenje podatkovnog prometa i upozorava na aplikacije koje koriste velike količine podatkovnog prometa. GlassWire također omogućava korisniku da blokira aplikacije koje koriste previše podatkovnog prometa.

Ukratko, aplikacije za upravljanje prometom mogu biti korisne za korisnike koji žele detaljnu kontrolu nad korištenjem podatkovnog prometa na svom uređaju. Datally, My Data Manager i GlassWire su samo neke od popularnih aplikacija koje korisnici mogu koristiti za ovu svrhu. Potrebno je istaknuti da korištenje ovih aplikacija može utjecati na trajanje baterije i performanse uređaja, stoga korisnici trebaju provjeriti kompatibilnost aplikacije s njihovim uređajem prije preuzimanja.

Kako ograničiti data promet na androidu pomoću podešavanja aplikacija i sinkronizacije podataka

Podešavanje aplikacija i sinkronizacije podataka je još jedan način kako ograničiti korištenje podatkovnog prometa na Androidu. Mnoge aplikacije koriste velike količine podatkovnog prometa za sinkronizaciju podataka u pozadini, poput aplikacija za sinkronizaciju fotografija i glazbe s online servisima. Ovo korištenje podatkovnog prometa može se ograničiti na nekoliko načina.

Jedan od načina je onemogućavanje sinkronizacije podataka za aplikacije koje koriste previše podatkovnog prometa.

Možete onemogućiti sinkronizaciju podataka na mobilnoj mreži i dopustiti samo sinkronizaciju na bežičnoj mreži. Ovo možete učiniti tako da otvorite postavke aplikacije i pronađete opciju za sinkronizaciju podataka. Ovdje možete ograničiti sinkronizaciju podataka na Wi-Fi mrežu ili isključiti sinkronizaciju podataka za svaku aplikaciju pojedinačno.

Također, možete ograničiti korištenje podatkovnog prometa za aplikacije koje koriste previše podatkovnog prometa.

Možete ograničiti korištenje podatkovnog prometa tako da otvorite postavke uređaja i pronađete opciju “Podaci o upotrebi” ili “Mreža i internet” te odaberete “Mobilni podaci”. Ova opcija prikazuje količinu korištenog podatkovnog prometa za svaku aplikaciju. Možete ograničiti količinu podatkovnog prometa koju svaka aplikacija koristi na vašem uređaju.

Dodatno, neke aplikacije nude opciju blokiranja pozadinskih aktivnosti aplikacija koje koriste podatkovni promet.

Ova opcija može pomoći u uštedi podatkovnog prometa tako da se aplikacije ne ažuriraju ili ne koriste podatkovni promet kada nisu u upotrebi. Ova opcija je dostupna za neke aplikacije, ali ne za sve.

Ukratko, podešavanje aplikacija i sinkronizacije podataka je još jedan način kako ograničiti korištenje podatkovnog prometa na Androidu. Možete onemogućiti sinkronizaciju podataka na mobilnoj mreži, ograničiti količinu podatkovnog prometa koju svaka aplikacija koristi na vašem uređaju ili blokirati pozadinske aktivnosti aplikacija koje koriste podatkovni promet. Potrebno je napomenuti da ove opcije mogu utjecati na performanse uređaja, stoga trebate provjeriti kompatibilnost aplikacije s vašim uređajem prije nego što izvršite bilo kakvu promjenu u postavkama.
Tagovi: